Børn og Unge-rådmand Thomas Medom (SF). Foto: Aarhus Kommune

Børn og Unge-rådmand Thomas Medom (SF). Foto: Aarhus Kommune

Kan koste børnepengene: 20.000 familier kan blive ramt af "hemmelige" fraværsregler

Nye regler trådte i kraft 1. august, men det ved de færreste, lyder det fra aarhusiansk rådmand, der advarer børnefamilier

Af
Danni Paulsen

Beregner viser, at op mod 20.000 danske børnefamilier kan være i risiko for at få frataget deres børnepenge som konsekvens af nye fraværsregler på skoleområdet.

Det skriver Lokalavisen Aarhus.

De nye regler trådte i kraft den 1. august trådte nye regler i kraft på skoleområdet.

Overskrider børnene en grænse på 15 procents fravær i et kvartal, får en familie frataget et kvartals børneydelse, og det har fået den aarhusianske børn og Unge-rådmand Thomas Medom (SF) til at advare børnefamilierne i Aarhus Kommune, hvor 800 familier er i risikogruppen.

For ifølge har de færreste familier nogen som helst anelse om de nye regler.

"Det er virkelig problematisk, at meget, meget få forældre er klar over, at de her regler faktisk gælder nu. Derfor går jeg nu ud med det, selvom jeg er modstander af tiltaget," siger rådmanden, som kritiserer ministeriet for ikke at gennemføre en ellers bebudet oplysningskampagne.

Den nye fraværspraksis er samtidig gennemført, uden at der foreligger en bekendtgørelse for, hvilke retningslinjer kommuner og skoler skal følge.

"Det er sjusk at indføre regler uden en færdiggjort bekendtgørelse. Det burde man ikke. Og forligspartierne på Christiansborg er blevet snydt på det groveste, for de fik at vide, at det ville gælde 5.000 familier i udsatte boligområder, og nu viser det sig, at det rammer fire gange så mange familier, og at det rammer langt bredere," tordner den aarhusianske rådmand til Lokalavisen Aarhus.

Han spår, at tiltaget vil koste kommunen dyrt i ekstra sagsbehandlingsarbejde, men hans største frygt er for de sociale konsekvenser.

"Jeg er rigtig nervøs for, at det her kommer til at ramme de forkerte. Eksempelvis nogen af dem, som har gode grunde til deres skolefravær, men som ikke lige får det registreret som lovligt fravær. Det kan være elever med handicap, diagnoser eller lignende, som kan skubbes længere væk fra skolen," siger Thomas Medom og understreger, at fravær skal bekæmpes.

"Alle 200 skoledage tæller, og det er hamrende vigtigt at gøre alt for at bekæmpe fravær. De initiativer kritiserer jeg ikke, men det er måden, man gør det her på. Det vil ramme skævt, og det bliver gjort med et hastværk, så forældrene ikke har en chance for at forberede sig på det."

Publiceret 11 August 2019 12:46