Danskerne er generelt glade for at købe og sælge brugte ting som fx computere, tøj, møbler og byggematerialer. Men du skal være varsom, hvis du vil undgå at blive taget ved næsen. Foto: Jan Ove Kristensen.

Danskerne er generelt glade for at købe og sælge brugte ting som fx computere, tøj, møbler og byggematerialer. Men du skal være varsom, hvis du vil undgå at blive taget ved næsen. Foto: Jan Ove Kristensen.

Køb brugt: Undgå at blive snydt

Syv gode råd til en god handel

Af
Ulrik Baltzer

Videncentret Bolius

handel På markedspladsen elsker alle en god handel lige så meget, som de hader at blive taget ved næsen. Og hvis du vil undgå at blive snydt, når du fx køber brugte byggematerialer eller brugte møbler, bør du tage dine forholdsregler.

1. Undersøg sælger nøje, inden du køber brugt. Du kan reducere risikoen for at blive snydt, hvis du bruger et par minutter på at undersøge sælger. Er vedkommende åben om sin identitet? Hvis du handler privat, er et telefonnummer en god start.

Tjek, om det nummer, du har fået, kan slås op via 118 eller Krak og kædes sammen med en adresse og en rigtig person.

Send en krone

Du kan også lave det simple trick med at sende en krone via MobilePay uden at gennemføre transaktionen. Når du gør det, vil modtager som registreret bruger af MobilePay dukke op med navn.

Sådan genbruger du stolper og brædder

2. Tjek, hvad andre siger om sælger.

3. Pas ekstra på med fjernhandel. Hvis det på nogen måde er muligt, er det en fordel at handle lokalt, når du køber brugt. Mød så vidt muligt op på sælgers privatadresse, så du kan sikre, at varen er i orden, inden du betaler. Vær på vagt, hvis sælger ikke vil mødes, bliver ved med at udskyde mødet eller er svær at komme i kontakt med.

4. Få oplysninger på skrift. Sørg under alle omstændigheder for at få alle aftaler og diskussioner om den konkrete handelsvare på skrift – især hvis du køber dyrere ting. Hvis du er i markedet for fx brugte byggematerialer, hvor du ikke selv kan gennemskue kvaliteten eller eventuelle fejl og mangler, er det en god ide at få nedfældet på skrift, hvad du præcist køber. Spørg også efter originale kvitteringer.

5. Vælg betalingsmiddel med omtanke. Ifølge Forbrugerrådet TÆNK er MobilePay-betaling eller kortbetaling i netbutikker de mest fornuftige betalingsmidler, når du handler med virksomheder. Begge dele kan tilbageføres hos banken, hvis du bliver snydt. Banken kan til gengæld ikke hjælpe, hvis du betaler kontant eller med kontooverførsel. Betalinger igennem betalingstjenesten PayPal kan være et alternativ, hvor du også kan få hjælp til i visse situationer, selvom PayPal ikke følger dansk lovgivning på forbrugerområdet.

6. Undersøg den brugte vare nøje. I det omfang, det er muligt, bør du undersøge varen grundigt. Hvis du ikke kan inspicere den fysisk, bør du bede om billeder.

Kig efter, om varen er mærket på grund af tyverisikring med fx navn. Varen kan være mærket med klistermærker, ridser eller med syntetisk dna-mærkning.

Køber du brugte designermøbler, kan det være svært at skille kopier fra den ægte vare. En indikator er selvfølgelig prisen, der kan være mistænksomt lav.

Hvis du køber et polstret designermøbel brugt, så hold godt øje med syningerne. Virker syningerne grove og bulede eller underligt placeret, skal du være varsom. Har møblet den rette tyngde? Virker skruerne billige?

7. Hav styr på dine rettigheder. Dine rettigheder afhænger i nogen grad af, om du køber brugt af en privatperson eller en virksomhed.

Når du handler hos en virksomhed, er du altid dækket af købelovens reklamationsret på to år, hvis der opstår fejl på den brugte vare, som du ikke selv er skyld i. Hvis selve aftalen er indgået på nettet, har du desuden 14 dage, hvor du kan fortryde købet.

FAKTA

Fut i genbrugslysten

Ifølge Den Blå Avis’ Genbrugsindeks for 2019, har genbrugsbølgen i Danmark nået nye højder.

Knap 8 ud af 10 danskere har handlet brugt inden for de seneste 12 måneder, og en dansker køber i gennemsnit brugte varer for over 5.000 kr. om året.

Kilde: Den Blå Avis

Publiceret 05 September 2019 10:57