Foto: Adobe Stock

Foto: Adobe Stock Martinan - stock.adobe.com

Hver tiende bilist taler i mobiltelefon under kørsel

Ny undersøgelse af bilisternes mobilbrug under kørsel viser, at tusindvis af bilister risikerer et klip i kørekortet, efter at reglerne på området er blevet strammet.

De nye, strikse regler for brug af mobiltelefon, mens bilnøglerne sidder i tændingen, kan ramme tusindvis af bilister.

Det indikerer en ny undersøgelse blandt 2.455 bilister foretaget af Applus Bilsyn.

I undersøgelsen svarer mere end hver tiende, at de taler i mobiltelefon med foden på speederen en gang om måneden eller oftere. Hver tredje i denne gruppe taster på mobilen under kørsel hver uge. De adspurgte er blevet bedt om at svare på, hvor ofte de har overtrådt reglerne det seneste år.

Uopmærksomhed er farligt

"Ifølge en undersøgelse fra DTU Transport er uopmærksomhed en afgørende faktor i hvert tredje trafikuheld. At tale i håndholdt mobiltelefon er afgjort med til at distrahere ens opmærksomhed, og derfor noget man bør være varsom med og måske helt undlade. Både for sin egen og andre medtrafikanters skyld," siger adm. direktør hos Applus Bilsyn, Per V. Rasmussen.

Stramningen af Færdselsloven, der netop er trådt i kraft, betyder, at man, udover en bøde på 1.500 kr. samt 500 kr. til Offerfonden, nu også får et klip i kørekortet, hvis man benytter håndholdt mobiltelefon, GPS, tablets, computere m.v. under kørslen.

Reglerne kort

De nye regler foreskriver, at man må anvende mobiltelefoner og tilsvarende kommunikationsmidler uden fysisk at røre dets egne knapper eller display. Det er bl.a. lovligt at give stemmebeskeder og betjene knapper, display på instrumentbrættet samt headset. Ens mobiltelefon, GPS, tablet mv. skal være anbragt i en holder, der sidder fast på køretøjet. Er den det, må man trykke på displayet.

Publiceret 13 September 2019 15:00