Mette Jepsen, medarbejder på Frederiksværk Krisecenter, og psykoterapeut Mette Thyghøj fra Lev Uden Vold har stået for efterværnsgruppen i Frederiksværk. Her taler de med to af deltagerne - 'Marianne' og 'Sofie'. Foto: Jan Stephan.

Mette Jepsen, medarbejder på Frederiksværk Krisecenter, og psykoterapeut Mette Thyghøj fra Lev Uden Vold har stået for efterværnsgruppen i Frederiksværk. Her taler de med to af deltagerne - 'Marianne' og 'Sofie'. Foto: Jan Stephan.

"Jeg har haft flere partnere, men det er altid endt i både fysisk, psykisk og også seksuel vold. Jeg har prøvet lidt af hvert"

Marianne og Sofie er begge vokset op med vold - og begge er fortsat ind i voldelige parforhold. Nu har de to brudt voldsspiralen

Da Marianne var 7 år, døde hendes mor. Hun kom i plejefamilie, men det blev en barndom præget af både fysisk og psykisk vold.

Marianne er i dag sidst i 50'erne, hele hendes voksenliv har også været præget af vold, skriver Halsnæs Avis.

"Jeg har haft flere forskellige partnere, men det altid endt op i både fysisk, psykisk og også seksuel vold. Jeg har prøvet lidt af hvert," konstaterer hun nøgternt uden at gå i detaljer.

Engang for mange år siden søgte hun hjælp i Grevinde Danner Huset, men der var ikke plads til hende, så hun vendte tilbage til sit voldelige forhold.

Den seneste kæreste, Marianne havde, blev dømt for vold mod hende. Kort efter ser hun, at Frederiksværk Krisecenter har et tilbud om efterværn for kvinder, der har været udsat for vold.

"Jeg ringer, men tænker at det får jeg nok ikke noget ud af. Men det er det bedste, jeg har gjort i mit liv. Havde jeg ikke valgt efterværnsgruppen, var jeg vendt tilbage til min voldelige kæreste. Det er stensikkert," fastslår Marianne.

Psykisk vold og trusler

Sofie, som i dag er midt i 20'erne, er også vokset op i et voldeligt hjem. Som 17-årig møder hun en fyr, som er 10 år ældre end hende.

Han viser sig at have et periodevist stofmisbrug. Sofie bliver udsat for især psykisk vold. Hun bliver manipuleret med og ydmyget, f.eks. beordres hun til at støvsuge midt om natten, hun får at vide, at hun ikke er noget værd. Alligevel bliver hun i parforholdet i otte år.

Lige indtil den aften, hvor 'det går galt'. Sofie må til behandling på skadestuen. Her ringer lægen til Frederiksværk Krisecenter, hvor Sofie flytter ind.

Efter opholdet på krisecentret finder Sofie en ny kæreste. Men han viser sig også at være voldelig - og alkoholmisbruger. Hun er bange, når hans øjne bliver helt sorte og han truer hende. Alvoren af hans dødstrusler bliver understreget med en økse.

På dette tidspunkt er Sofie startet i efterværnstilbudet på Frederiksværk Krisecenter. Og her henter hun styrke til at bryde forholdet.

"Havde det ikke været for efterværnsgruppen, så havde jeg stadig været i det voldelige forhold. Det er 100 procent sikkert," understreger Sofie overfor Halsnæs Avis.

Svært at bryde mønstret

Men hvorfor er det så svært at bryde med en voldelig partner?

"Det er det, vi kender til. Der er en slags tryghed i utrygheden, og det er svært at bryde mønstret," fortæller Sofie og fortsætter:

"Da vi i efterværnsgruppen fik vist 'voldsspiralen', gav det hele mening. Når man er midt i det, har man ikke overskud til selv at se mønstrene, man har skyklapper på. Når man bliver opmærksom på sine egne mønstre, så kan man arbejde på at bryde dem ned."

Voldsspiralen er en cirkel, der gentager sig selv. En ond cirkel, der er svær at bryde. Den består af tre faser:

1. Spændingsfasen. Volden ligger og lurer under overfladen. En masse små ting er med til at bygge spændingen op - en kaffekop man sætter 'forkert', et suk der viser at man er helt umulig, døre der bliver smækket. Som offer går man på listesko for ikke at give anledning til næste trin på spiralen:

2. Voldsudbruddet. Fysisk, psykisk eller seksuel vold bliver udløst.

3. Fortrydelsesfasen. Voldsudøveren undskylder sin handling, dog ofte efterfulgt af et: "Men du kunne jo også lade være med...." (den voldsramte gøres medskyldig). Der loves bod og bedring, og den voldsramte tror på sin partner.

Så starter den onde cirkel forfra.

Et vendepunkt

"Jeg troede til sidst på, at det var mig, der var noget galt med. At det var mig, der var skyld i, at han blev vred. Udadtil var han jo sød, og ingen kunne se, hvad der skete bag lukkede døre. Men det er ikke sådan bare at skride. Man søger jo kærligheden, og den får man, når han lige har gennemtævet dig," fortæller Marianne til Halsnæs Avis.

"Og det er den, man er afhængig af," tilføjer Sofie. Hun har også har oplevet at have ondt af sin partner: Hvis bare hun kunne redde ham fra sit misbrug, så ville alt blive godt, tænkte hun. Men det er slut nu.

"Jeg ved, at jeg ikke ender der igen. Det er jeg sikker på," lyder det med fasthed i stemmen.

Og det er efterværnsgruppen, der har været vendepunkt for både Sofie og Marianne:

"Vi har fået nogle værktøjer til at bryde de mønstre, som vi før ikke kunne se. Og vi har fået mod, vilje og tro på, at det kan lade sig gøre. Det er en helt ny verden," fortæller Marianne, som har fået en mere optimistisk tro på tilværelsen.

"Jeg har fået meget mere selvværd. Jeg er måske ikke kommet helt i mål, men jeg er begyndt at tro på, at der er noget godt for mig her i livet. Jeg er begyndt at træffe mine egne beslutninger."

Marianne håber en dag at møde en 'normal' mand - nu er hun i hvert fald klædt på til, inden det er for sent, at spotte de mønstre, der leder ind i voldsspiralen. Og hun har nu styrken til at sige fra.

"Gruppen er et frirum. Her kan vi glemme alt om skyld og skam, som ellers fylder rigtig meget. Andre forstår jo ikke, at man ikke bare skrider. Her ved alle, hvordan det er: Man vil godt gå, men kan ikke. Du bliver bare forstået," forklarer Marianne.

"Efterværnsgruppen er et fantastisk tilbud. Tag imod det," lyder Sofies afsluttende ord til andre kvinder, som har været udsat for vold.

Forløbet i efterværnsgruppen er afsluttet, men de fem kvinder mødes fortsat en gang i kvartalet, og ringer og skriver i øvrigt sammen efter behov.

Marianne og Sofie er opdigtede navne. Redaktionen på Halsnæs Avis er bekendt med de to kvinders rigtige navne.

Publiceret 01 October 2019 11:50