Foto:

Foto: Adobe Stock

Pas på med at bade i vandet:

Forskere advarer om flere parasitter i danske søer

De varme somre og den globale opvarmning har øget forekomsten af svømmerkløe hos badegæster i de danske søer

Det er en god idé at læse grundigt efter, hvis du nyder at tage en dukkert i en af de mange danske søer. For ny forskning viser, at der de snere år er kommet flere tilfælde af såkaldt svømmekløe, der er et generende udslæt. Det viser ny forskning, oplyses det i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital, som sammen med Odense Universitetshospital og Københavns Universitet har undersøgt det.

Den øgede forekomst skyldes, at der er kommet flere Trichobilharzia-parasitter i de danske ferskvandssøer. Disse parasitter sætter sig på huden og kan altså give svømmerkløe. Lidelsen er karakteriseret ved et rødt udslæt og kløe i op til to uger. Nogle gange kan svømmerkløe endda også give feber.

"Vi kan se, at der er rapporteret om flere tilfælde af svømmerkløe i Danmark. Samme tendens gør sig gældende i Europa, og med de stigende temperaturer kan vi forvente, at tilstanden bliver hyppigere," siger læge Eva Susanne Tracz fra Hud- og Kønssygdomme på Aarhus Universitetshospital i pressemeddelelsen og fortsætter:

"Vi vil ikke fraråde folk at bade i de danske søer, men der er en række ting, som man skal være opmærksom på."

jwh

Fire gode råd

Eva Susanna Tracz har derfor disse gode råd, hvis man planlægger at dyppe sig i de danske søer:

  • "Det kan være en god idé at undgå morgensvømning, hvor koncentrationen af parasitter er størst, og desuden svømme i dybt vand. Vinterbadning er også en god idé, da der er færrest parasitter i de kolde perioder."
  • "Man skal huske at skylle sig efter badning i søer og tørre sig med et håndklæde."
  • "Hvis man får symptomer på svømmerkløe, kan man i første omgang prøve at tage antihistaminer, som kan købes i håndkøb. Hvis det ikke hjælper, skal man kontakte sin praktiserende læge, som evt. kan udskrive eksemsalve."
  • "I tidligere dyrestudier har der været mistanke om, at parasitterne kunne sprede sig inde i kroppen og give neurologiske symptomer. Men hos mennesker ser det ikke ud til, at parasitterne kan sprede sig videre fra huden hos mennesker."

Kilde: Pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital

Publiceret 05 October 2019 08:27