Roland Møller spiller guden Thor i ’Valhalla’. Profile Pictures / Kasper Tuxen

Roland Møller spiller guden Thor i ’Valhalla’. Profile Pictures / Kasper Tuxen

Danske Valhalla er klar til biograferne

Nu kommer Peter Madsens tegneserie i levende live

Af
Daniel Bentien

kino.dk

biograf Da tegneren Peter Madsen og forfatterne Henning Kure og Hans Rancke-Madsen udgav det første bind i Valhalla-tegneserien i 1979, blev det begyndelsen på et fænomen i dansk tegneseriehistorie.

’Ulven er løs’ affødte 14 efterfølgende albums, og serien blev til en vildt populær tegnefilm i 1986, som solgte hele 578.830 billetter i biografen.

Kombinationen af nordisk mytologi, et par menneskebørn som fast holdepunkt og en elskværdig karakter i den sjove Quark gav et af de bedste tegneserieuniverser i dansk regi. Nu, for første gang, bliver de tegnede guder vakt til live som rigtige mennesker i Fenar Ahmads ambitiøse spillefilm ’Valhalla’.

Første bind

Filmen tager sit udgangspunkt i første bind af tegneserien, hvor vi introduceres for de to vikingebørn, Røskva og Tjalfe.

Tordenguden Thor og hans halvbror Loke ankommer til Midgård (Jorden), hvor de tager de to børn med hjem som trælle. Rejsen går til gudernes land, Asgård, hvor sammenholdet mellem aserne er i opløsning, og den enorme Fenrisulv truer deres mægtige hjem, Valhalla.

Ankomsten af de to børn bringer nye udfordringer til gudernes rige, da den synske gudinde Frigg ser en kobling mellem pigen Røskva og et vigtigt sagn. Og da Tjalfe kidnappes af den udspekulerede jætte, Udgårds-Loke, må Røskva, Thor og de andre guder redde hendes bor og forhindre Ragnarok.

Det er ikke nogen let opgave, instruktøren Fenar Ahmad har kastet sig over, for der hæfter sig store forventninger til en filmatisering af så elsket, populærkulturelt materiale. Men filmskaberens engagement i fortællingerne er ikke til at komme udenom. Den tjekkoslovakiskfødte Ahmad har et personligt forhold til ’Valhalla’, da det ifølge ham selv var det første danske kulturprodukt, han blev eksponeret for som barn.

Fenar Ahmad beviste i øvrigt med sin anden spillefilm, ’Underverden’, at han behersker den svære kunst at lave vellykkede, danske genrefilm. Med ’Valhalla’ skifter han action-genren ud med fantasy, og der bliver skelet mere til udenlandske værker som ’Ringenes herre’ end danske bud i genren som ’Skammerens datter’.

Selvom tegneseriens kulørte stil er blevet udskiftet med en mere dyster tone i filmen, er der tale om en eventyrlig rejse ind i de nordiske guders verden, der er tro mod forlægget. Det skyldes måske især, at Peter Madsen har været konsulent på filmen, og han står samtidig bag en helt nyudviklet introsekvens, der vil glæde fans af tegneserien.

Fenar Ahmad har hyret en række af sine efterhånden faste skuespillere ind til filmen, hvor Roland Møller som Thor, Jacob Lohmann som Tyr, Ali Sivandi som Skrymer, Dulfi Al-Jabouri som Loke og Stine Fischer Christensen som Frigg er de mest prominente gengangere.

Rapperen Reza Forghani spiller den rolle, som de fleste nok ser frem til at opleve realiseret på det hvide lærred: den enfoldige, men trofaste Quark. Endelig spiller hele Danmarks ”rockmama”, Sanne Salomonsen, en mindre men ikke ubetydelig rolle, men den skal ikke afsløres her.

Læs mere om aktuelle og kommende film på kino.dk.

FAKTA

Valhalla

Genre: Adventure, fantasy

Instruktør: Fenar Ahmad

Medvirkende: Cecilia Loffredo, Saxo Moltke-Leth, Roland Møller, Asbjørn Krogh Nissen, Jacob Lohmann, Lára Jóhanna Jónsdóttir, Salóme Gunnarsdóttir, Ali Sivandi, Andreas Jessen, Dulfi Al-Jabouri,

Spilletid: 105 minutter

Land: Danmark, Norge, Sverige, Island

Publiceret 10 October 2019 08:00