"Vi voksne skal huske vores egne behov og mærke og reagere på vores længsler. Samtidig er det vigtigt at give plads til - og værdsætte hinandens forskelligheder. Både hos børn og voksne. Det lyder indlysende, men det er ikke altid så let," skriver denne uges Det Gode Liv-skribent. Foto: Adobe Stock

Det Gode Liv: Hvordan bevæger I jer som par fra irritation til nærhed?

Denne uges livsstilsklumme handler om, hvordan en familie, med ganske få ændringer, kan få vendt irritation og afstand til nærhed og intimitet

Af
Jael Lauritzen

Parterapeut

Familieteraput og Psykoterapeut MPF

Terapihuset i Hellerup

Irritation med irritation på. For et års tid siden kom der et par til mig, der gerne ville have hjælp, fordi der var gået grå hverdag i deres familie. I denne artikel vil jeg referere til dem som Kirsten og Martin. De havde en datter på 4.

Den dag endte de med at tale om, at Kirsten ofte blev irriteret over småting og følte, at hun ”bossede rundt” med Martin. En rolle, hun slet ikke brød sig om. Martin blev irriteret over, at Kirsten ikke bare kunne slappe af og hygge sig, men hele tiden ville have ham til noget.

Jael Lauritzen, Parterapeut, Familieteraput og Psykoterapeut MPF, Terapihuset i Hellerup

Jael Lauritzen, Parterapeut, Familieteraput og Psykoterapeut MPF, Terapihuset i Hellerup

Det mønster udspillede sig især i weekenden. Det startede om morgenen, hvor Martin kunne lide at ligge og ose i sengen, mens Kirsten stod op med deres datter. På et tidspunkt ville Kirsten blive irriteret over, at Martin blev liggende så længe. Så ville hun gerne have, at han stod op.

Nu følte Martin sig kostet rundt med og blev også irriteret, men stod op. Den stemning af irritation kunne vare resten af dagen, nogle gange flere dage, på bekostning af nærvær og intimitet.

Under overfladen

Nu ligger det lige for at tænke, at Kirsten er bossy og Martin er doven. Men lad os dykke ned under overfladen.

Det viste sig, at ét af de karaktertræk, Kirsten oprindeligt var faldet for hos Martin, var hans ro og evne til at slappe af og være i nuet. For Kirsten var det trygt og nært. Så fik de deres datter, og der opstod nye mønstre i den nybagte familie. F.eks. var Kirsten den, der stod op, når datteren vågnede tidligt om morgenen. Det gav mening på det tidspunkt, fordi hun var på barsel.

Nu var datteren fire, og Kirsten var for længst i arbejde igen. Så nu blev Kirsten irriteret og følte, at det altid var hende, der stod op. (Det var det også, fordi hun ikke blev liggende, som Martin gjorde).

Kirstens længsel

I løbet af samtalen gik det op for Kirsten, at hun længtes efter at finde ro, men hun havde glemt, hvordan hun kunne lide at slappe af. Kirsten stod tidligt op i weekenden, og det er der ikke noget galt med, men var det dét, Kirsten havde lyst til? Næ, men sådan havde de gjort i hendes barndomshjem.

Derfor følte hun, at sådan burde det være i en familie. I virkeligheden havde Kirsten bare lyst til at blive liggende i sengen og læse eller snakke med datteren, der i øvrigt også, viste det sig, elskede at slappe af og hygge i sengen med både mor og far.

Dét var vigtigt at få øje på og slet ikke umuligt at gøre. Med en meget lille forandring kunne de altså skabe et rum, hvor der kunne opstå nærhed og samhørighed igen. Og væk var irritationen.

Den skønne forskellighed

Som par og forældre skal vi have modet til at være lige præcis vores familie. Dermed mener jeg, at hver familie har sine værdier og består af særlige individer med egne behov. Vi voksne skal huske vores egne behov og mærke og reagere på vores længsler. Samtidig er det vigtigt at give plads til - og værdsætte hinandens forskelligheder. Både hos børn og voksne. Det lyder indlysende, men det er ikke altid så let.

Hvis I er en familie, der har svært ved at tale sammen uden at komme op at skændes og danne fronter, så søg hjælp, hvis I gerne vil forandre uhensigtsmæssige mønstre.

Øvelse i Familierefleksion

Hvis I har fået lyst til at undersøge, hvad det gode familieliv er i jeres familie, både hver især og sammen, så er her en lille øvelse, jeg kalder 'Familierefleksion': Hvert familiemedlem får papir og blyant. De mindste kan få hjælp af en voksen.

Sæt jer så i familien eller gå lidt afsides, hvis I har brug for det, og skriv på hver jeres stykke papir en besvarelse på følgende spørgsmål:

  • 1. Hvad holder du særligt af ved din familie?
  • 2. Hvad længes du efter i din familie?
  • 3. Hvad kunne du tænke dig var anderledes i din familie?

Læs så op for hinanden, hvad I har fundet frem til og undersøg, hvordan I er forskellige, for det er I helt sikkert på nogle punkter.

Se på jeres forskelligheder med nysgerrige øjne. Med det mener jeg: Vær interesseret, spørg ind, vær ikke-dømmende. Når øvelsen er slut, er der stor sandsynlighed for, at I har lært noget helt nyt om hinanden.

Det Gode Liv er en klumme. Klummen er et udtryk for skribentens egne tanker, erfaringer og synspunkter.

Publiceret 25 October 2019 15:57