Line Højdal er klar til at føre sagen om opsigelsen af hendes to børn videre til retten. Foto: Lars Christiansen

Line Højdal er klar til at føre sagen om opsigelsen af hendes to børn videre til retten. Foto: Lars Christiansen

Lines børn blev smidt ud af deres børnehave: Nu vil hun hive børnehaven i retten

Ifølge Kammeradvokaten brød Gribskov Natur-børnehave loven, da den smed søskendepar ud uden varsel. Nu har forældrene indgivet et erstatningskrav

Af
Jeppe Helkov

Kampen fortsætter. Selvom Kammeradvokaten har givet Line Højdal og hendes mand medhold i, at det var ulovligt, da parrets to børn – Sif på fem år og Freja på 10 måneder – blev smidt ud af Gribskov Naturbørnehave, stopper sagen ikke dér. Ikke fordi parret er utilfredse med Kammeradvokatens vurdering. Langt fra, skriver Ugeposten Gribskov.

Men fordi Line Højdal føler, at familien stadig ikke har fået oprejsning. Derfor har de sendt et 'erstatningskrav for tort' til Gribskov Naturbørnehave på 48.250,50 kr. Men Line Højdal håber faktisk, at den private institution undlader at betale.

"Det her er det sidste sværdslag, jeg kan slå. Jeg ville gerne have sagen til domstolene for at få deres dom for, at det er forkert, hvad der er foregået. Men i juridisk øjemed er man først nødt til at rejse et erstatningskrav. Det har vi så gjort nu. Hvis ikke de betaler den, kan vi tage sagen videre til domstolene," siger Line Højdal, der fortæller, at hun blandt andet har måttet bruge et anseeligt beløb på juridisk bistand, ligesom hun også har måttet bruge ekstraferie på at passe sine børn som følge af den pludselige opsigelse.

"Men det her handler ikke om pengene. Det der fylder er, at jeg stadig har en pige, der er rigtig ked af alt det her. Og at det er rigtig svært at komme videre på en god måde. Jeg gør det for at have prøvet alt, for at vi kan få oprejsning. For institutionen anerkender stadig ikke, at den har gjort noget galt," siger hun.

Det var Gribskov Kommune, der bad Kammeradvokaten om at vurdere, om opsigelsen af søskendeparret var lovlig. Pigerne blev opsagt fra den ene dag til den anden på grund af en konflikt mellem Line Højdal og institutionens ledelse.

Statens advokat konkluderede, at det var ulovligt at opsige pigerne uden varsel – men også at selve opsigelsen, på baggrund af det materiale, kammeradvokaten havde til rådighed, slet ikke var lovlig i udgangspunktet.

Den vurdering var Gribskov Naturbørnehave dog ikke enig i. Den fastholder i stedet, at den blot har fulgt de anbefalinger, de har fået fra deres administrationsselskabs jurister.

Netop derfor fortsætter Line Højdal med at kæmpe.

"Sif har lidt et omsorgssvigt i opsigelsen. Men jeg har hele tiden vidst, at man ikke må gøre det på den måde. Det har jeg også fået en fin afklaring fra Kammeradvokaten på, at man ikke kan. Og hvis ikke man tror på statens uvildige advokat, bliver det nok svært at ændre noget. Så man kan sige, vi kunne lukke den dér," siger Line Højdal og fortsætter:

"Men på en eller anden måde føler vi os forvist fra vores eget lokalsamfund. Det er også, min mand, mig og min store dreng, der har gået i børnehaven, der har mistet noget, som har været en stor del af vores liv. Vi er jo altid kommet i institutionen til alle de traditioner, der er. Det er et kæmpe tab for vores familie, at vi ikke kan gøre det længere."

I har fået Kammeradvokatens vurdering af, at det, der er foregået er forkert. Hvorfor lader I ikke bare sagen ligge dér og kommer videre?

"Jeg har det sådan, at vi skal kunne føle os tilpas i vores lokalsamfund. Nogen tror stadig, at jeg har gjort noget forkert. Det er dybt ubehageligt. For jeg har ikke lyst til at have en løgnehistorie hængende over hovedet. Så jeg har en eller anden naiv tro på, at hvis vi får en domstols afgørelse, kan folk ikke længere affeje os."

Hos Gribskov Naturbørnehave bekræfter formanden for institutionsbestyrelsen, Tue Villebro, at de har modtaget erstatningskravet.

"Jeg kan bekræfte, at Line Højdals advokat har sendt et erstatningskrav til Gribskov Naturbørnehave. Hvordan vi forholder os til det, skal vi nok meddele Line Højdal via hendes advokat og ikke gennem medierne. Udover det har vi ingen kommentarer," skriver han i en sms til Ugeposten Gribskov.

Gribskov Naturbørnehave har 10 dage til at betale erstatningskravet.

Publiceret 30 October 2019 11:10