Hørsholm Musikskole har i årevis undervist elever fra Fredensborg uden at tage penge for det. Men det er slut nu.

Hørsholm Musikskole har i årevis undervist elever fra Fredensborg uden at tage penge for det. Men det er slut nu. Arkivfoto

Strid i musikskole:

24 elever fra nabokommune bliver smidt ud

Fredensborg Byråd afviser regning på 350.000 kr. fra Hørsholm for Fredensborg-elever på Hørsholm Musikskole

Af
Fred Jacobsen

"Jeg vil ikke lige bruge ordet 'smidt ud'. Men vi kan ikke forsvare at have den udgift."

Det siger Nadja Maria Hageskov (K), formand for Sport-, fritid- og kulturudvalget efter at Fredensborg Byråd mandag aften har afvist at betale for elever fra deres egen kommune, som benytter Hørsholm Musikskole.

Det betyder nu, at Hørsholm Kommune skriver ud til forældrene til 24 elever, der går på Hørsholm Musikskole, at deres børn ikke kan fortsætte.

Deres 'brøde' er, at de bor i Fredensborg Kommune, og at Fredensborg Byråd mandag aften sagde nej tak til at betale en regning på 350.000 kr., som Hørsholm Kommune har fundet ud af er prisen for at undervise de udenbys elever på sin musikskole.

Gynger og karruseller

"Var der tale om en fire-fem stykker, så lad gå. Det er som med gynger og karruseller. Men i dette omfang, må vi gøre vores stilling op. Det er jo lidt af en fribillet, de kører på," siger Nadja Hageskov til Ugebladet.

Ifølge Ugebladets oplysninger fandt Hørsholm Kommune i forbindelse med budgetarbejdet ud af, at 28 elever i Hørsholm Musikskole var fra Fredensborg Kommune, mens to elever fra Hørsholm Kommune tog den anden vej.

Det er jo lidt af en fribillet, de kører på

De udenbys elever oppebar ud over forældrenes egenbetaling og et statsligt tilskud også kommunens andel. Og kommunens administration har regnet sig frem til, at Hørsholm Kommune på den måde er pålagt en udgift på 350.000 kr.

Hørsholm foreslog på den baggrund nabokommunen en aftale, så Fredensborg Kommune skulle betale for 26 af eleverne, fordi man fra Hørsholm ville modregne de to elever fra Hørsholm, der er på Fredensborg Kommunes musikskole.

Der er ingen aftale

Det har Fredensborgs kultur- og økonomiudvalg, og senest også byrådet, afvist.

"Der er ikke en mellemkommunal aftale mellem Fredensborg og Hørsholm om musikskolerne, og vi har jo også plads på vores egen musikskole," siger Nadja Maria Hageskovs kollega og partifælle i Fredensborg Kommune, Ulla Hardy Hansen.

"Der har været en del børn fra Fredensborg, som går i skole i Hørsholm, og som så er fulgt med deres kammerater til fritidsaktiviteter og altså også musikskolen. Men der har ikke været en aftale mellem Fredensborg og Hørsholm om Musikskolen," siger hun.

Hidtil har Fredensborg Kommune kun i få og ganske særlige tilfælde, hvor der eksempelvis har været tale om undervisning i et bestemt instrument, som ikke kunne dækkes i Fredensborg Kommune, på forhånd lavet en aftale med Hørsholm Kommune om, at Fredensborg Kommune betaler for tidsforbruget hos en konkret musiklærer fra Hørsholm Musikskole.

Ifølge et notat fra forvaltningen i Fredensborg Kommune ville regningen medføre, at Fredensborg musikskoles budget på 5,6 millioner kroner skulle beskæres med 320.000 kroner, hvilket svarer til 5,7 procent af skolens samlede budget.

Børnene er gidsler

Nadja Maria Hageskov ærgrer sig over, at sagen er blevet politisk.

"Vi har normalt et fint samarbejde med Fredensborg Kommune og gjorde i juni opmærksom på problemet. Med en aftale kunne vi måske have mødt hinanden på halvvejen," siger Nadja Maria Hageskov.

"Det mener vi ikke, vi kan. Vi har haft haft lupen fremme her, og der er en økonomisk nødvendighed," understreger udvalgsformanden og beklager, at børnene er blevet taget som gidsler i sagen

FAKTA

Der er forskellige priser på en elev, alt efter instrument og om der er tale om solo- eller holdundervisning.

Eksempel: To elever med 40 minutters ugentlig undervisning koster 6.435 kr. pr. elev pr. år, 7.359 kr. ved 50 minutters ugentlig undervisning.

Eneundervisning i henholdsvis 30 og 45 minutter koster henholdsvis 8.360 og 10.637 kr. pr. år.

Dertil kommer forskellige ydelser som deltagelse i kor, instrumentleje mv.

Når en elev fra en anden kommune går på en af Hørsholm Kommunes skoler følger der en betaling med på 65.000 kr. om året pr. elev.

Publiceret 30 October 2019 16:57