Her i krydset Nærumgårdsvej/Skodsborgvej i Nærum må cyklisterne snart helt lovligt dreje til højre, når lyset, som her, er rødt. Foto: Mikkel Svinth Rødgaard

Her i krydset Nærumgårdsvej/Skodsborgvej i Nærum må cyklisterne snart helt lovligt dreje til højre, når lyset, som her, er rødt. Foto: Mikkel Svinth Rødgaard

Cyklister: Her må I snart dreje til højre ved rødt

Snart må cyklisterne dreje til højre ved rødt i otte udvalgte kryds i Rudersdal Kommune.

Af
Mikkel Svinth Rødgaard

Trafik Der er rødt lys, og hele trafikken stopper. Som den skal. Ikke sjældent oplever man dog, at der lige er en cyklist med fart i pedalerne for hvem fristelsen for at spare 20 sekunders rejsetid, bliver for stor, og de to hjul svinger til højre på trods af stopsignalet. Og det er ulovligt.

Men ganske snart bliver højresving ved rødt for cyklister lovligt i otte udvalgte kryds i Rudersdal Kommune. Det har Miljø- og Teknikudvalget netop besluttet.

"Når vi gerne vil have folk til at tage cyklerne frem for bilen, så skal vi jo gerne skabe et flow for cyklisterne, så man oplever, at det går lidt hurtigere. Det handler både om at sikre fremkommeligheden men også for at gøre det lidt mere hensigtsmæssigt. Hvorfor ikke gøre det smartere for cyklisterne, når der ikke er nogen gener i forhold til trafiksikkerheden overhovedet," siger udvalgsformand Court Møller (R) om baggrunden for beslutningen.

Øger fremkommeligheden

Det blev i 2016 tilladt at skilte med ”tilladt højresving for rødt for cyklister” i signalregulerede kryds under forudsætning af, at nogle særlige forhold vedrørende trafikken og krydsets udformning er opfyldt.

Vejdirektoratet har tidligere testet denne løsning i en række udvalgte kryds rundt om i landet, hvor det har vist sig, at fremkommeligheden øges, og at man opnår fordelen, at krydset kan ryddes for højresvingende cyklister, før bilerne får grønt lys.

Forvaltningen har derfor undersøgt mulighederne for at skilte med ”tilladt højresving for rødt for cyklister” i Rudersdal Kommunes signalregulerede kryds.

Med Miljø- og Teknikudvalgets godkendelse i onsdags kan arbejdet snart gå i gang, og cyklisterne må dreje til højre ved rødt lys i otte udvalgte - og kun disse - kryds, når skiltningen er på plads.

Publiceret 11 November 2019 15:36