Kattekillinger indleveret i sommer til dyreinternatet i Tranbjerg.

Kattekillinger indleveret i sommer til dyreinternatet i Tranbjerg. Pressefoto

Slut med gratis indlevering af kæledyr: Aarhus drukner i uønskede katte fra hele landet

Dansk Dyreværn Århus sætter stopper for populær ordning, som bliver 'misbrugt'

Dansk Dyreværn Århus har med øjeblikkelig virkning stoppet for gratis indlevering af privatejede kæledyr.

Dyreinternatet i Tranbjerg indførte i februar 2018 et forsøg med gratis indlevering af privatejede kæledyr for at forhindre misrøgt af ikke-ønskede kæledyr.

"Med den gratis indleveringsordning håbede vi, at andre dyreinternater ville gøre det samme, så vi sammen kunne mindske omfanget af udsatte kæledyr. Men vi blev det eneste internat i Danmark, som tog gratis imod privatejede kæledyr," fortæller direktør Jesper Søderberg i en pressemeddelelse fra Dansk Dyreværn Århus.

Ordningen med gratis indlevering medførte flere indleverede kæledyr. Særligt i sommer, hvor der blev indleveret 80 procent flere kæledyr, særligt katte, i forhold til sommeren 2018. Over halvdelen af de indleverede kæledyr blev afleveret af ejere, der boede udenfor Aarhus og omegn.

"Kæledyrsejere fra andre dele af landet end det østjyske vælger at køre meget langt for at aflevere deres kæledyr hos os gratis. Ejerne kører forbi et eller to andre internater for at aflevere dyret hos os. Det er ikke i orden. Samtidig er det katteejere, som ikke har sørget for at neutralisere katten, så vi modtager drægtige hunkatte, hunkatte med et kuld killinger eller killinger kun få dage gamle. Det er hjerteskærende og et problem, vi er nødt til at adressere ved forbedret lovgivning og gennem oplysning," siger Jesper Søderberg og tilføjer:

"I stedet for at stille gratis indlevering til rådighed vil vi lægge kræfter i et mere intensivt og omfangsrigt oplysningsarbejde for på den måde at skabe en større bevidsthed blandt danskerne om, hvad det kræver at have kæledyr. Vi vil skabe flere ambassadører for den respekt, vi mener, kæledyr fortjener i vores samfund. Desuden vil vi styrke vores politiske arbejde, for at skabe bedre juridiske rammer for kæledyr i Danmark. For vi skal have vendt holdningen til kæledyr, og det gør vi bedst gennem oplysnings- og kampagne arbejde."

Dansk Dyreværn Århus kæmper sammen med 17 andre dyreværnsorganisationer for at få indført en kattelov, der blandt andet vil kræve mærkning og registrering af katte.

jr

FAKTA

• Dansk Dyreværn Århus er en velgørende forening, som er fuldstændig afhængig af donationer fra private og virksomheder.

• Stigningen i indleverede kæledyr fra 2018 til 2019 hos Dansk Dyreværn Århus ligger på omkring 80 procent.

• For at håndtere de mange killinger, som foreningen har modtaget og stadig modtager, stiller en række plejefamilier sig til rådighed. Hos plejefamilierne bliver killingerne passet 24 timer i døgnet, fordi de ikke er gamle nok til at blive formidlet til et nyt hjem. Hos familierne bliver de socialiseret og lever i et rigtigt hjem med de oplevelser og udfordringer, der ligger i det. På den måde bliver killingerne klar til deres helt eget hjem i en ny familie. I 2019 har 38 plejefamilier taget sig af knap 220 killinger.

• Alle katte, som adopteres fra Dansk Dyreværn Århus, er sundhedstjekket af en dyrlæge, vaccineret, neutraliseret, orme- og loppebehandlet, øremærket og registreret i katteregistret samt adfærdsvurderet.

• Dansk Dyreværn Århus er medlem af DOSO, Dyreværns Organisationernes Samarbejds- Organisation, hvorigennem det politiske arbejde for en kattelov koordineres. Læs mere i rapporten: Herreløse katte - en folkesag der kræver handling.

• Er man interesseret i, at katte bliver respekteret, og i at katteejerne skal tage ansvar for deres katte, opfordrer Dansk Dyreværn Århus til, at man underskriver på Animas hjemmeside. I øjeblikket har flere end 31.000 danskere bakket op om lovforslaget.

Kilde: Dansk Dyreværn Århus

Publiceret 13 November 2019 08:33