Mange har protesteret for børnene på Sjælsmark, her fra folkemødet på Bornholm i denne sommer.

Mange har protesteret for børnene på Sjælsmark, her fra folkemødet på Bornholm i denne sommer. Foto: Mads Claus Rasmussen (Ritzau/Scanpix)

Aftale på plads:

Børn skal ud af Sjælsmark

Fra april kan børnefamilier flytte til et nyt udrejsecenter uden hegn

Af
Fred Jacobsen

Regeringen, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF gør nu alvor af det, partierne bebude i det såkaldte forståelsespapir efter valget i juni: De er blevet enige om en aftale, der betyder, at børnefamilierne på Udrejsecenter Sjælsmark skal kunne få pladser på et nyt udrejsecenter. Og senest i december skal det afsløres, hvor det ny udrejsecenter skal placeres. Det skriver Ritzaus Bureau.

Børnefamilierne med skolebørn kan blive boende og gøre skoleåret færdigt, før de flytter. De sidste familier vil være fraflyttet Sjælsmark senest ved udgangen af juli 2020.

Og så skal forholdene forbedres for de familier, der er der. De skal blandt andet have mulighed for at "lave mad og indtage måltiderne i deres bolig eller i umiddelbar tilknytning hertil," mens der skal være fritidsklubber eller andre tilbud om aktiviteter til de større børn.

Det nye udrejsecenter skal heller ikke omringes med hegn, fordi det er utrygt og afskærer børnene fra deres venner, som ikke bor på centeret. Partierne lover tillige, at der vil være mere fokus på "de allermest sårbare børn".

Røde Kors har tidligere påvist mistrivsel blandt børn på Sjælsmark, der viste, at de både led af søvnproblemer, havde mareridt mange nætter og nedsat appetit. Mange af dem havde alvorlige symptomer på psykiske lidelser.

Det nye center skal indrettes efter anbefalingerne fra Røde Kors og Ombudsmanden.

FAKTA

  • Afviste børnefamilier flyttes til Sjælsmark, når politiet vurderer, at familien ikke samarbejder med myndighederne om udrejse.
  • Udrejsecentret drives af Kriminalforsorgen efter aftale med Udlændingestyrelsen. Den første familie flyttede ind i december 2016.
  • En opgørelse fra Hørsholm Kommune fra 27. maj viste, at der boede 141 børn på Sjælsmark.

Publiceret 21 November 2019 13:04