Kamilla Konge og Bjarke Tornbjerg vil have fokus på vilkår og normeringer i daginstitutioner, efter deres sønner Frederik og Birk for nylig stak af fra børnehaven og løb hjem til Birk.

Kamilla Konge og Bjarke Tornbjerg vil have fokus på vilkår og normeringer i daginstitutioner, efter deres sønner Frederik og Birk for nylig stak af fra børnehaven og løb hjem til Birk. Foto: Jeppe Rafn

"Jeg var sikker på, jeg ikke skulle se min søn i live igen"

Forældre til børn, der er forsvundet fra børnehave, råber op for at få bedre vilkår i daginstitutionerne

Af
Jeppe Rafn

Forældrene til to 4-årige drenge var for nylig udsat for mange forældres store frygt; at deres barn forsvinder.

Drengene Birk og Frederik forsvandt torsdag 14. november om eftermiddagen fra Børnehaven Bakkehuset i Skødstrup.

”Jeg kom for at hente Frederik, parkerer og ser Birks mor komme hurtigt ud fra børnehaven med en pædagog efter sig. Jeg får at vide, hendes og min søn er væk, og så bliver jeg grebet af panik og begynder at lede,” fortæller Kamilla Konge, mor til Frederik.

Hun løber rundt i nærområdet og tager også hjem til familiens hus, der ligger tæt på børnehaven, for at se, om drengene er der. Det er de ikke. Undervejs ser hun tilfældigvis en politipatrulje, som hun stopper, og politiet efterlyser drengene og sætter en større eftersøgning i gang.

”Vi løber længe rundt og leder. Jeg er i panik og sikker på, jeg ikke skal se min søn i live igen,” fortæller Kamilla Konge.

Over hegn og hjem til Birk

Da Kamilla Konge ankom, havde Birks mor Trine Aagaard Sørensen allerede gennemledt børnehaven to gange sammen med en pædagog uden at finde drengene.

”De (pædagogerne) var ikke var klar over, at drengene var forsvundet,” fortæller Birks mor.

Birks far, Bjarke Tornbjerg, nåede ikke at tage del i eftersøgningen, men han nåede at blive meget bekymret.

”Det første jeg tænkte på, da Birk var forsvundet, var en episode i Aarhus Vest, hvor et barn var blevet bortført og misbrugt,” fortæller Bjarke Tornbjerg.

Så vidt forældrene har forstået på deres børn, var drengene kravlet op i et træ og kravlet/hoppet over børnehavens hegn på et sted, hvor de er skjult og ikke kan ses på afstand.

Herfra var de gået cirka en kilometer hjem til Birks hjem på Safirvej i Skødstrup og stod i indkørslen, da Birks ældste søster tilfældigvis kom hjem, låste dem ind og satte de små drenge til at lege med Lego. Storesøsteren har ikke telefon og kunne ikke ringe til sine forældre, så det var først, da Birks mor en halv time senere cykler hjem, for at se om drengene skulle være gået hele vejen hjem til Birk, at forældrene fandt ud af, at deres børn var i god behold.

”Da jeg får at vide, de er fundet, begynder jeg at græde af ren lettelse. Det var meget kaotisk og alle var dybt berørte, men samtidig glade,” fortæller Fredriks mor Kamilla Konge.

”Nu fik det en lykkelig udgang, men det kunne sagtens være endt anderledes. Drengene har passeret en rimelig befærdet vej, og der ligger en sø bag børnehaven, hvor de kunne være gået på fisketur. De er kun lige blevet fire år, så de forstår ikke så meget,” siger Bjarke Tornbjerg.

Vil råbe politikerne op

Efter episoden om torsdagen, og der var kommet lidt ro på, mødtes Birk og Frederiks forældre i weekenden til snak over en kop kaffe. Her blev de enige om, at de ikke bare ville lade stå til. Kamilla Konge har efterfølgende skrevet til Børn og Unge rådmand Thomas Medom, og Bjarke Tornbjerg kontaktede Lokalavisen, som havde skrevet en kort artikel om springturen fra børnehaven i Skødstrup.

”Der er meget fokus på normeringer for tiden, og det her et eksempel på, hvad der KAN ske, når personalet er presset og stresset. Der var kun en pædagog og en pædagogmedhjælper på arbejde, da drengene forsvandt, og det er alt for få til så mange børn… De kunne godt være hoppet over hegnet, selvom der var fem på arbejde, men sandsynligheden for, at de blev opdaget, havde været større. Jeg har tillid til personalet, men ikke rammerne,” siger Bjarke Tornbjerg.

Dagen efter episoden holdt Kamilla Konge sin søn hjemme fra børnehaven. HAN var ikke mærket af episoden, men det var hun.

”Jeg har aldrig været så bange i mit liv, og det må bare ikke ske. Når vi går fra børnehaven om morgenen, har vi en forventning om, at der er hænder nok til at passe vores børn. Jeg skal kunne sidde på mit arbejde 20 minutter væk og være tryg… Det er ikke de voksnes skyld, men vi har ikke tillid til vilkårene.”

Forældrene spørger sig selv, hvad der skal til, før der kommer bedre vilkår og normeringer i daginstitutionerne. Ikke mindst fordi det ikke er første gang, et barn er kravlet over hegnet i Bakkehuset og er gået ud i byen.

Bertrams forsvinden

Det skete også i foråret for Mia Hollenbergs søn Bertram, som stod med nogle andre børn ved indgangen til børnehaven og kravlede over hegnet, fordi han ville hjem og hente sin cykel.

”Ingen af børnene sagde noget i børnehaven, og han var gået hele vejen ned til brugsen, hvor en pædagog fra Stationsvangen så ham og undrede sig over, han gik for sig selv. Hun fulgte ham tilbage til Bakkehuset, hvor de ikke var klar over, han var forsvundet. Der ringede en pædagog til mig, som var meget berørt og ked af det,” husker Mia Hollenberg.

Hun tænkte dengang, om hun skulle skrive til nogen i systemet for at råbe op, men gjorde det ikke, og der blev lavet nogle tiltag i børnehaven, for at det ikke skulle ske igen.

”Jeg har ikke været nervøs efterfølgende, men det ripper op i følelserne, og jeg er meget berørt over, det nu er sket igen. Jeg vil ikke pege fingre ad eller klandre nogen for ikke at gøre det godt nok, men normeringerne i vores institutioner er ikke acceptable,” mener Bertrams mor.

Publiceret 26 November 2019 08:15