adfasdfasdfasfasffs

adfasdfasdfasfasffs Andrey Solovev - stock.adobe.com

Black Friday nærmer sig: Pas på falske netbutikker

Tusindvis af falske netbutikker lokker med tilbud på Black Friday. Hver femte dansker er blevet snydt ved køb på nettet. Vær vågen ved nethandel på Black Friday, lyder rådet fra eksperter

Af
Anne Mette Ahlgreen

Op mod 150.000 fupbutikker forsøger at snyde danske forbrugere for penge, når de handler på nettet. Det viser den seneste kortlægning fra e-mærket, der er en frivillig certificeringsordning for danske netbutikker. Derfor er det vigtigt at være opmærksom, hvis man surfer på nettet efter gode tilbud på Black Friday.

”Det er ganske alvorligt og alarmerende, at der er så mange fupbutikker. Danskerne er blandt de allerflittigste til at købe på nettet, og derfor er det logisk, at de kriminelle er der, hvor pengene er, siger kommunikationschef hos e-mærket,” Toke Mølgaard.

Hovedparten af de 150.000 uvederhæftige netbutikker med udenlandske domæner henvender sig som regel direkte til forbrugerne med reklamer på dansk eller med danske salgspriser. Ikke mindre end hver femte forbruger har oplevet at blive snydt ved køb på nettet, viser en undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen. Det sker enten ved, at varen aldrig dukker op, ved at forbrugeren modtager en kopivare i stedet for den ægte vare, eller ved at kundens kreditkortoplysninger bliver misbrugt.

Det er ganske alvorligt og alarmerende, at der er så mange fupbutikker, siger kommunikationschef hos e-mærket, Toke Mølgaard.

Det er ganske alvorligt og alarmerende, at der er så mange fupbutikker, siger kommunikationschef hos e-mærket, Toke Mølgaard.

Det handler om at være kritisk, inden man betaler for varerne, lyder anbefalingen fra Digitaliseringsstyrelsen.

”Helt grundlæggende handler det om at bruge sin sunde fornuft - også når du handler på nettet. Hvis tilbuddet lyder for godt til at være sandt, så er det oftest tilfældet,” pointerer kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen, Marie Wessel.

Hun anbefaler at nærlæse fupbutikkernes webadresse og hjemmesidens indhold, da teksten ofte er fyldt med fejl og ikke skrevet på korrekt dansk. Derfor skal man kigge efter åbenlyse sprogfejl, da mange af fupsiderne er oversat ved hjælp af maskiner.

Hos e-mærket har man udviklet et nyt kriminalpræventivt værktøj med navnet 'sikker shopping', der allerede i søgeresultaterne viser et rødt advarselsikon ud fra webshops, som e-mærket mistænker for at være falske. Projektet er det første af sin art, har været et år undervejs og er skabt med støtte fra TrygFonden.

”Sikker Shopping' er et lille program, du henter gratis i Chrome Webshop til din browser på computeren, og målet med programmet er at gøre borgerne mere trygge, når de handler på nettet og begrænse den e-handelsrelaterede it-kriminalitet”, fortæller Toke Mølgaard.

Bagmandspolitiet kigger hvert år på de mange falske netbutikker. Men da butikkerne er udenlandske, er det politiet i de pågældende lande, der skal lukke siderne. Derfor er det vigtigt at være opmærksom selv.

Publiceret 27 November 2019 13:11