Butikschef Kadir Sen, i midten, med de to søskende Kusai (tv.) og Maya Falah, der er ud af den syriske familie han har hjulpet på vej. Foto: due.

Butikschef Kadir Sen, i midten, med de to søskende Kusai (tv.) og Maya Falah, der er ud af den syriske familie han har hjulpet på vej. Foto: due.

Butik hjalp på vej: Hel syrisk familie er kommet i sving

Det handler om at vise tillid og tålmodighed, siger butikschef i Fakta

Af
Finn Due Larsen

Integration Når de to søskende Kusai og Maya Falah har travlt og nok at se til i Fakta i Godthåbsparken, er de blot to ud af en stor syrisk familie, der alle har formået på få år at komme "i sving" og blive en aktiv del af lokalsamfundet.

De to søskende - Maya er 18 år, Kusai 16 - er for år tilbage flygtet sammen med familien over Jordan til Danmark. Deres far, Ahmad Falah, var kommet hertil i 2014, og året efter blev han familiesammenført med deres mor, Majd Falah, og de i alt seks søskende.

Faren startede i praktik i Fakta i Glostrup hos Kadir, som hurtigt viste interesse i Ahmad.

"For han var flittig og ivrig for at lære og integrere sig i samfundet", som Kadir siger, og derfor fik skabt relation til Ahmad, som derefter fik lastbils kørekort og i dag kører lastbil.

Relationen fortsatte da Kadir skiftede butik til Fakta i Godthåbsparken og derved kom hans ældste søn i arbejde hos Kadir, som senere startede i uddannelse i København.

Maya Falah, 18, er blevet leder i butikken i Godthåbsparken.

Maya Falah, 18, er blevet leder i butikken i Godthåbsparken.

Leder i butikken

I dag er Maya leder i butikken, mens hun sammen med sin mor passer sine studier på VUC, og Kusai er ungarbejder, samtidig med at han går i 9. klasse på Pilehaveskolen i Vallensbæk. Han er to gange blevet nomineret som månedens Fakta-medarbejder.

At familien er nået så langt i Danmark på så kort tid, vil de nok selv give Kadir Sen, butikschef i Fakta, en stor del af æren for. Men det vil han ikke selv:

"De har selv skabt det. De har vist viljen, og det er det vigtigste for mig", siger han.

"De var gode til at lære sproget, og virkede nysgerrige på mange ting. De kæmpede for sagen, og jeg støttede og troede på dem."

Kusai Falah, Mayas bror, er ungarbejder i butikken.

Kusai Falah, Mayas bror, er ungarbejder i butikken.

Kneb med selvtilliden

Han husker, at det kneb med selvtilliden i starten:

"Men langsomt fik de bygget sig selv op. Sådan noget tager tid, og det er vigtigt at jeg som chef viser tålmodighed og tillid", for hvordan skulle de ellers blive integreret i vores samfund. Vi skal hele tiden se på mulighederne i stedet for begrænsninger", siger Kadir Sen.

Hans ord bekræftes af Maya:

"Jeg troede ikke på mig selv i starten, men jeg mærkede opbakningen hos Kadir og de andre, og jeg begyndte at give den mere og mere gas", fortæller hun med et lille smil.

"Jeg kan godt lide at være her. Jeg har det godt med de andre, og vi har det godt sammen. Kadir giver plads til alle , også dem der har udfordringer. Det giver tryghed.

For hende at se kræver det noget både af en selv og andre, for at tingene skal lykkes:

"Jeg kender mange, der ikke gider arbejde. De har boet her længe og vil bare læse og gå i skole. Man skal selv have viljen."

Føler mig forpligtet

Vilje er et nøgleord for Kadir Sen, men han peger også på andre. Som for eksempel målsætning, forbedring og at søge opfølgning og feedback.

"Som chef er det vigtigt at alle forbedrer sig løbende, vi ligger en plan for den enkelte, som i sidste ende mander ud i succes-oplevelser."

Hvad der viste sig at holde stik for familien fra Syrien. Men at det skal nå dertil, kræver også noget af arbejdsgiveren, slår Kadir Sen fast:

"For mig udgør familien en skæbne, der er havnet hos mig, og så føler jeg mig forpligtet til at hjælpe. Jeg synes flere arbejdspladser skulle give flygtningefamilier en chance. Jeg er glad for at være familien Falah’s mentor, for det gør mit arbejde mere indflydelsesværdigt", lyder hans klare opfordring til andre arbejdsgivere.

”Jeg har et motto, der hedder: Der findes ikke guld. Man skaber det selv.”

Publiceret 10 December 2019 09:20