Færgen Stena Nautica skal fra lørdag sejle til Halmstad i stedet for Varberg.

Færgen Stena Nautica skal fra lørdag sejle til Halmstad i stedet for Varberg. Pressebillede

Færgeflytning fejres med minister: Ny rute fra 1. februar

Stena Nautica sejler fra 1. februar til Halmstad i stedet for Varberg

Af
Søren Andersen

GRENAA Kun hvis hukommelsen er kort, kan man påstå, at det er en ny færgeforbindelse, der åbner, når Stena Line lørdag 1. februar atter skal sejle mellem Grenaa og Halmstad. De to byer var forbundet med en færge i en halv snes år i 1980'erne og 1990'erne, drevet af Stena Lines datterselskab Lion Ferry.

Mest vemodigt er det nok for færgenostagikere, at Varberg ikke længere besejles fra Grenaa - som det ellers er sket siden 1960.

Men i Varberg vil man udvikle en ny bydel - Vesterporten, som betyder flytning af færgelejet. Det ville koste op mod 300 millioner svenske kroner at etablere et nyt færgeleje - og Varberg Kommune og Stena Line kunne ikke blive enige om fordelingen af udgifterne, så i stedet rettede Stena Line blikket mod Halmstad og forhandlede en løsning på plads.

Genåbningen af ruten mellem Grenaa og Halmstad fejres med morgenmad, musik, fællessang, Onkel Reje-sjov og meget mere om morgenen lørdag 1. februar fra klokken 7.30 til et festligt arrangement på kajkanten i Grenaa, hvor blandt andre transportminister Benny Engelbrecht, (S), deltager.

Til arrangementet er Norddjurs Kommune vært ved en række aktiviteter på kajkanten, hvor færgen skal sendes godt afsted mod Sverige. Halmstad Kommune fejrer ligeledes færgeruten på dagen, ligesom rederiet Stena Line, som skal sejle på ruten, har sin egen fejring.

Lune svenske kanelboller og kaffe

Norddjurs Kommune har længe været i fuld gang med forberedelserne til ”Festlig færgeafgang” og har blandt andet dialog med lokale nøgleaktører, som har givet udtryk for, at de gerne vil bidrage med at gøre dagen festlig og tilføre et svensk tema.

Målsætningen er som nævnt en hyggelig morgen på kajkanten ved færgeterminalen med forskellige aktiviteter. Herefter er der mulighed for, at lokale virksomheder, forretningsdrivende, foreninger og private kan fortsætte markeringen af den nye færgerute i form af events rundt omkring i Grenaa og Norddjurs.

Programmet indeholder blandt andet disse punkter: Officielle taler, gratis morgenmad (kaffe og lune svenske ”kanelsnurrer”), sjov med Onkel Reje, musik, optræden ved det lokale mandskor ”Brumbasserne” samt sang af 6. klasse fra Norddjurs Friskole, som har en venskabsklasse i Halmstad.

Borgmester Jan Petersen, (S), holder en officiel tale ved arrangementet. Det samme gør også transportminister Benny Engelbrecht og Tony Michaelsen, linjedirektør i Stena Line Danmark.

Onkel Reje er med

Den kendte og populære figur fra DR’s Ramasjang Onkel Reje dukker op til fejringen, ligesom han er med på Kattegatcentret senere på morgenen, hvortil der i dagens anledning er gratis adgang for de deltagere i arrangementet, som har fået en billet på kajkanten og som følges med Onkel Reje derover efter festen i teltet. Billetterne til Kattegatcentret uddeles altså på kajkanten i forbindelse med morgen-arrangementet. Rederiet Stena Line deltager også med en række aktiviteter, blandt andet uddeling af sjov færge-merchandise, ligesom maskotten, marsvinet Happy, er klar med en krammer.

"Vi glæder os til at sende den allerførste Stena-færge afsted på ruten mellem Grenaa og Halmstad. Havet er ikke en barriere. Det er en forbindelse og ny korridor, som binder Norddjurs, Østjylland og Sverige tættere sammen. Vi er nu en Kattegatregion, og sammen skal vi høste alle de mulige fordele, den nye rute indvarsler," siger borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen.

Også fejring i Halmstad

Også på den anden side af Kattegat er der lagt op til fejring.

Halmstad Symfoniorkester optræder og spiller færgen i havn klokken 13, mens gæsterne på havnen vinker færgen ind. På havnen vil der være taler ved Lena Sommestad, landshøvding i Halland, Benny Engelbrecht, transportminister, debat med Bertel Haarder, (V), kommende præsident for Nordisk Råd fra 2021 og medlem af Folketinget, Hans Wallmark, afgående præsident ved Nordisk Råd og medlem af Riksdagen samt Jonas Bergman, borgmester i Halmstad, Dan Sten Olsson, Stena Lines ejer og administrerende direktør.

Lena Sommestad, Benny Engelbrecht og Dan Sten Olsson klipper senere båndet og ruten er officielt (gen)åbnet.

Kattegatalliancen

10. oktober 2019 blev partnerskabsaftalen ”Kattegatalliancen” underskrevet af Norddjurs og Halmstad Kommuner. Med Stena Lines færgeforbindelse mellem Grenaa og Halmstad åbner nye muligheder sig på tværs af Kattegat. I kølvandet på den styrkede forbindelse mellem Norddjurs og Halland er et partnerskab opstået.

Sammen håber de to kommuner på at skabe flere ringe i Kattegat ved at sørge for gode forudsætninger for fælles udvikling gennem ”den nye geografi”, som færgetrafikken skaber. Med den styrkede infrastruktur og på sigt flere færgeafgange gøres rejsen mellem Danmark og Sverige smidigere, og dette potentiale vil kommunerne udnytte i fællesskab.

Publiceret 27 January 2020 15:53