Gadesygeplejerske Thomas Sørensen kommer også forbi værestedet Naapiffik for sociale udsatte grønlændere på sin faste tur rundt i Aarhus.

Gadesygeplejerske Thomas Sørensen kommer også forbi værestedet Naapiffik for sociale udsatte grønlændere på sin faste tur rundt i Aarhus.

Gadesygeplejersker spares væk: "Katastrofalt og dybt problematisk"

Thomas Sørensens stilling som gadesygeplejerske forsvinder 31.marts, når Aarhus går fra fire til to gadesygeplejersker. Katastrofalt sted at spare, mener formanden for Udsatterådet

Af
Louise Nyvang Burmeister

En ung mand ligger i en sovepose på gulvet under et bord på døgnvarmestuen i Nørre Allé. Flere kanyler stikker op af hans åbne sportstaske ved siden af. Han ligger på siden med hovedet ned i gulvet.

Gadesygeplejerske Thomas Sørensen går hen og prikker ham forsigtigt på armen. Han får kontakt med ham. Taler nogle få ord med ham. Men manden er langt væk i en rus.

Tilbage på gaden uden for Kirkens Korshærs varmestue forklarer Thomas Sørensen:

"Vi kender ham godt. Alt ved ham er massivt. Massivt alkoholmisbrug, massivt stofmisbrug. Det er bare eskaleret. Hvis jeg havde taget alt det, var jeg død."

Et par timer senere møder Thomas igen den unge mand denne gang på Sydhavnen foran stofindtagelsesrummet, også kaldet 'stoffen'. Her er han helt livet op igen. De taler kort sammen, og Thomas fortæller ham, at han har en tid på Skejby 27. februar for at komme i behandling for leverbetændelse.

Bagefter går Thomas ind til personalet i 'stoffen' og får også dem til at minde manden om aftalen.

Lang tid med en borger

Episoden er hverdagskost for Thomas Sørensen, der har været gadesygeplejerske i knap to år. 31. marts udløber hans midlertidige ansættelse. Da går Aarhus Kommune fra fire gadesygeplejersker til to, fordi en midlertidig satspuljebevilling udløber.

Men reelt er det allerede sket. For en er gået på pension, og en anden er videre i et nyt job. Men det er ekstremt vigtigt at være flere end to gadesygeplejersker, påpeger Thomas.

"Der går nemt rigtig lang tid med blot en enkelt borger. Og så står vi altså ikke derude på gaden eller på værestedet, som vi plejer. Og den vedholdenhed er bare ekstremt vigtigt. Det er den, der gør at de får tillid til os, og at de til syvende og sidst får den behandling de skal have, inden det går helt galt."

Thomas vil følge den unge mand hele vejen ud på Skejby den 27. februar.

"Det er vi nødt til. Det er fuld mandsopdækning, hvis han skal klare at møde op sådan et sted."

Får behandlet i tide

De typiske opgaver for gadesygeplejerskerne er at rense sår, lægge en forbinding på og få skabt kontakt til læge, hospital eller psykiatri. Og ifølge Thomas sparer gadesygeplejersker samfundet for mange penge, fordi de får behandlet en masse småting, der ellers kunne udvikle sig til langvarige indlæggelser.

"Men det er jo rigtig svært at dokumentere," siger Thomas, der på sine vagter får travet 12 til 16 km, nogle gange 20 km.

Han er nået ned til hjemløsebladet Hus Forbi's bygning. Her hilser han igen på mange af brugerne. Han får håndtryk og et klem på armen. I tasken har han udover førstehjælpsudstyr også cigaretter, en banan og en energibar.

"Jeg har altid noget at tilbyde dem. Både for at snakke eller bare for at give dem noget. Vi skal være synlige, tilgængelige og have tid. Være så lidt system som muligt, for systemet har svigtet dem gang på gang."

Han tilser en ung mands håndled og lægger en forbinding på. Armen er ved at hele efter stiksår fra et knivoverfald. De aftaler, at han kigger på armen igen om en uges tid.

"Det handler meget om være vedholdende. For de fleste siger nej første gang, de får at vide, at de skal til lægen eller på hospitalet. Men hvis vi bliver ved med stille og roligt at minde dem om det, så lykkedes det som regel til sidst at få dem til selv at vælge det til."

Katastrofalt at spare

Knud Aarup, der er formand for Udsatterådet i Aarhus Kommune og for Røde Kors i Aarhus, har en klar holdning til, at byen nu går ned på to sygeplejersker i gadebilledet.

"Jeg synes, det er katastrofalt og dybt problematisk. Vi gør livet endnu sværere og endnu farligere for de socialt udsatte," siger Knud Aarup, der også er formand landsorganisationen Bedre Psykiatri.

Han mener, at man skal se bort fra Satspuljemidler, når det gælder indsatsen for samfundets allersvageste.

"Mange sociale bevillinger har i mange år været for kortvarige. Vi skal over til det lange, seje træk og så kan det ikke nytte noget, at man nu fjerner to. Vi kan se, at der er travlhed, og at der er et behov. Hjemløse, psykisk syge og misbrugere dør 15-20 år før os andre, og det er ofte af somatiske sygdomme såsom hjertekarsygdomme, sukkersyge og overvægt, fordi de ikke bliver behandlet i tide," lyder det fra Knud Aarup.

Publiceret 26 February 2020 13:12