Foto: Colourbox Free

Foto: Colourbox Free

Kaos på aktiemarkedet: Skal du slå til nu?

Hvis du har overvejet at træde ind på aktiemarkedet, så er de dramatiske fald måske din mulighed.

Coronakrisen har lammet store dele af samfundet og handelslivet. Og virusset har også inficeret aktiemarkedet, som har fået et ordentligt hak ned.

Men har du gået og overvejet at kaste dig over investering, så kan det turbulente marked faktisk være en god mulighed. Sådan lyder det fra Ole Søeberg, som er formand for Dansk Aktionærforening.

- Helt enkelt kan man sige, at det er blevet 30 procent mere attraktivt end for en måned siden, siger Ole Søeberg med henvisning til det drastiske fald.

Det kræver dog først og fremmest, at du vil investere langsigtet. Hvis du regner med at skulle bruge pengene inden for fem år, skal du måske bare beholde dem på opsparingskontoen.

- Jeg tror ikke, at de daglige udsving bliver mindre, før sygdommen er faldet til ro, siger han.

Men har du de lange briller på og en pose penge, du har afsat til investering - og som du potentielt vil kunne tåle at miste - så kan det være et udmærket marked at starte i.

- Selv om det lyder kynisk, så er det bedste sted at starte i virkeligheden i de perioder, hvor det virkelig falder. Der er mulighed for at lave gode investeringer, fordi gode virksomheder bliver prissat meget lavere, siger Ole Søeberg.

- Jeg ville synes, det var fornuftigt at tage måske en tredjedel af ens investeringssum og investere nu. Så kan man investere en tredjedel mere til sommer, når der forhåbentlig er kommet ro på, og så den den sidste tredjedel omkring oktober, foreslår han.

Hvis det så viser sig i mellemtiden, at tingene løber helt løbsk, kan man jo undlade at investere andet end den første tredjedel.

Historisk er markedet altid kommet op igen efter en nedtur. Men der er ingen garantier i investering, fastslår Brian Stjernholm, som er partner i rådgivningsvirksomheden Uvildige.

- Det kan sagtens være, at markedet skal længere ned, end det vi allerede har set. Men teorien tilsiger, at når markedet går ned, så skal man købe op, siger han.

Hvad du skal placere din aktieopsparing i, kommer lidt an på, hvor meget tid du har tænkt dig at bruge på investering.

Hvis du vil sidde og stockpicke - altså nøje udvælge selskab for selskab - så kræver det en god portion tid og forståelse.

- Men man kan godt gå ind og se øverst på listen på C25-indekset, hvad der er af gode kvalitetsselskaber som for eksempel Novo Nordisk eller Carlsberg, siger Ole Søeberg.

Har du bare lyst til at springe ud i det, uden den store forberedelse, er der også mulighed for det.

- Hvis man ikke vil sætte så meget tid af til det, så vil jeg foreslå, at man sætter pengene i en veldrevet investeringsforening eller en indeksfond, siger Ole Søeberg.

På den måde køber du dig ikke ind i én virksomhed, men i en hel portefølje af forskellige aktier. Og så rider du med på markedets mere overordnede op- og nedture og nedsætter risikoen for at ramme en maveplasker.

/ritzau fokus/

Publiceret 30 March 2020 07:10