Arkivfoto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Arkivfoto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Sexarbejdere jubler: Genåbner også mandag

Af
Jacob Nielsen

Det har været særdeles hårdt, at komme gennem corona-ugerne for store dele af den danske sexbranche, som i lighed med massører, spa- og kropsplejeklinikker og andre liberale erhverv har støttet op om bekæmpelsen af coronavirus og holdt lukket de seneste uger.

Prostitution er nemlig hverken lovligt eller ulovligt i Danmark, og derfor har branchen stået udenfor de rettigheder og hjælpepakker, som flere andre erhverv har kunnet tage del i.

Nu er der dog tændt lys i mørket, fortæller Stella fra Sexarbejdernes Interesse Organisation.

"Nogle har trodset forbuddet og arbejdet videre, fordi det har været deres eneste mulighed, men de fleste sexarbejdere har i solidaritet valgt at følge listen af erhverv med tæt kundekontakt og lukke ned. Derfor følger branchen nu også med samme liste i genåbningen, og her i SIO har vi allerede hørt fra rigtig mange, der glæder sig til at komme igang igen fra på mandag," siger Stella til Lokalavisen.dk.

Burde have haft samme rettigheder

Sexarbejdernes Interesse Organisation har tidligere på måneden kritiseret, at de prosituerede ikke var omfattet af regeringens hjælpepakker.

"Det virker åbenlyst, at sexarbejdere burde have ret til den samme økonomiske hjælp som andre. Ikke kun af hensyn til sexarbejderen selv – men også for at sikre, at sexarbejdere ikke af nød arbejder videre og risikerer at sprede smitte med coronavirus til mange andre mennesker. Sexarbejdere skal ifølge loven registrere sig som selvstændige og betale skat og moms, og derfor burde vi være omfattet af enten almindelige dagpenge eller hjælpepakken til små selvstændige. Men det er vi i praksis ikke, af flere grunde: Da sexarbejde i 1999 blev afkriminaliseret, blev der i den nye lovgivning indskrevet en bemærkning om, at sexarbejde ikke skal anses som et erhverv. Det betyder at sexarbejdere ikke har ret til dagpenge. Vi må ikke have fagforeninger, der kan rådgive os om f.eks. den nuværende situation, og vi kan ikke tegne en arbejdsforsikring. Vi er altså udelukket fra de ’sædvanlige’ sikkerhedsnet," lyder forklaringen blandt andet.

Publiceret 17 April 2020 14:59