Arkivfoto af ulv på Djursland.

Arkivfoto af ulv på Djursland. Foto: Peter Albrecht og Jakob Normand.

Ulv set i dansk storbyforstad - kan det passe?

En ulv kan godt forvilde sig ind i en forstad til Aarhus, men den vil hurtigst muligt søge væk igen, da den ikke bryder sig om være tæt på mennesker, siger ulveforsker

Af
Jeppe Rafn

"Jeg havde en gæst i forgårs. Han kunne ikke sove og gik en tur ned i Langdalen. Der så han en ulv gå fredeligt rundt mellem træerne."

Sådan begynder et opslag fra Astrid Maria MacDonald på Facebooksiden Brabrand Beboerne, som har affødt en del reaktioner og kommentarer. Lokalavisen har derfor snakket med Astrid Maria MacDonald, som uddyber oplevelsen, hendes besøgende havde:

"Han gik en tur alene fredag morgen klokken 5, da han så en ulv mellem træerne. Ulven så også ham og gik uinteresseret videre. Det kunne ikke være en schæfer, for den var meget stor og grå og gik på en anden måde end hunde. Jeg var lidt skeptisk, men er blevet overbevist om, det var en ulv. Det er jo også meget usædvanligt at se en hund gå alene rundt uden mennesker," fortæller Astrid Maria MacDonald, som bor tæt på Langdalen, der er et grønt skovområde syd for Edwin Rahrs Vej i Brabrand.

Flere skriver på Facebooksiden, at de også har set en ulv i området, mens andre er mere skeptiske og har svært ved at tro på, at der er en ulv i en forstad til Aarhus. Ulveforsker Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus vil dog ikke afvise, at det rent faktisk kan have været en ulv, som Astrid Maria MacDonalds ven så i Langdalen.

Ikke utænkeligt

"Det kan ikke udelukkes, at en strejfende ulv bliver fanget i vores infrastruktur og uforvarende kommer ind i en by," siger Kent Olsen, som dog også påpeger, at mange ulveobservationer ikke holder stik.

"Jeg modtager rigtig mange henvendelser med billeder og video fra folk, der er meget overbeviste om, det er en ulv. Men det er ofte hunde, ræve eller katte."

Der menes at være omkring 12 ulve i Jylland i øjeblikket. Halvdelen af dem er det seneste ulvekobbel, som blev født for godt et år siden i ulveområdet ved Ulfborg i Vestjylland. Ulve begynder at vandre i 10-måneders alderen - en af hvalpene vandrede i februar-marts til Hamborg-området, men er vendt tilbage til Danmark, hvor den ligesom de fem andre hvalpe stadig menes at befinde sig. Et par af dem går stadig rundt i Ulfborg-territoriet, mens de andre strejfer rundt og er på udkig efter andre områder at slå sig ned, fortæller Kent Olsen.

"Det er tilfældigt, hvilken retning de går, og en af hvalpene kan sagtens komme til Østjylland og kan i princippet gå igennem en forstad i Aarhus på sin vandring i ukendt terræn," siger ulveforskeren.

Slår sig ikke ned her

Det er dog ifølge ulveeksperten helt usandsynligt, at en ulv vil slå sig ned i et skovområde i Aarhus.

"Det er ikke et sted, en ulv vil slå sig ned under nogen omstændigheder. Ulve bryder sig ikke om mennesker, og den vil hurtigst muligt søge væk. Ulve gør meget for ikke at komme i kontakt med mennesker og er ikke opsøgende. Når man hører om folk, der har været tæt på en ulv, er det ofte, fordi de har siddet i en bil eller hus. Ulve forbinder ikke køretøjer og bygninger med mennesker, og når man åbner døren, stikker den af," forklarer Kent Olsen.

Ifølge en af kommentarerne til ulveopslaget er der rådyr i Langdalen, men at ulvens foretrukne bytte findes i området er ikke tilstrækkeligt til, at en ulv vil slå sig ned.

"Ulve slår sig ned væk fra mennesker, hvor der er fred, jord, skov og hjortevildt. Det er ikke nok, at bare én af faktorerne er tilstede, men en enlig ung og uerfaren ulv kan sagtens ende et sted, den ikke skal være, men her er det som sagt vigtigt at huske, at den søger væk igen. Uforstyrretheden er det væsentligste - ulve bestræber sig virkelig på at undgå menneskelig kontakt," siger ulveforskeren.

Der er ifølge Kent Olsen ikke nogen naturlige ulveområder tæt ved Aarhus, det vil sige store sammenhængende skovområder med masser af mad og få mennesker. Ved Silkeborg er der flere større skovområder, men de er meget besøgte, og ifølge ulveforskeren er der ikke tegn på, at en ulv har slået sig ned her. Det nærmeste naturlige ulveområde ved Aarhus er det nordlige Djursland, hvor der i vinteren 2018/19 med sikkerhed opholdt sig en ulv. Den vandrede dog i janur 2019 til Tyskland og blev dræbt af en bil.

"Siden da har der kun været løse rygter om ulv på Djursland. Der kan meget vel have været én, men kun for en kort bemærkning. Vi ønsker så meget dokumentation og info som muligt, gerne foto og video."

Hverken Astrid Maria MacDonalds ven eller nogle af de andre, der skriver, de har set en ulv i Brabrand, har angiveligt fanget den på foto eller video.

Publiceret 05 June 2020 16:30