Arkivfoto: Ditte Lysgaard Holm/Ritzau Scanpix

Arkivfoto: Ditte Lysgaard Holm/Ritzau Scanpix

Unges corona-holdninger: "Jamen, vi skal da også have lov til at være unge"

Af
Jacob Nielsen

De unge under 30 år udgør 70 procent af det samlede antal nysmittede, som fredag blev konstateret i Aarhus Kommune, og noget tyder på, at det er holdning og forståelse af sygdommen, den er gal med hos de unge. Det påpegede ledende overlæge på AUH, Lars Østergaard, på dagens pressemøde i Rådhushallen.

Han har spurgt de unge om, deres tanker og holdninger i forbindelse med corona-pandemien, og der er ifølge ham tre ting, som går igen.

Den første fornemmelse, han har mødt, er: "Jamen, jeg smitter jo ikke, for jeg er fuldstændig sund og rask."

"Og det er ikke rigtigt. Vi ved fra mange undersøgelser, at folk, der ikke har nogen symptomer overhovedet, de kan give smitten videre, og de står faktsik for halvdelen af al den smittespredning, der sker," lyder det fra Lars Østergaard.

Et andet udsagn, som lader til at gå igen, er: "Jamen, jeg bliver jo ikke rigtig syg".

"Det er også rigtigt. Vi ser meget, meget få under 30 år, der bliver så syge, at de må indlægges på hospitalet, men man ser dog nogen med de her senfølger, som kan være meget træls at gå rundt med, fordi de både kan ramme nervesystemet, luftvejene og hjertet - og de rammer også nogle af de yngre, som måske slet ikke har bemærket, at de har haft virus."

Tredje argument, som overlægen har hørt ofte, er: "Jamen, vi skal da også have lov til at være unge."

Til det svarer han: "Ja, helt klart. Jeg synes, det må være ekstremt forfærdeligt at være ung i den her tid. Men man må så sikre, at man kan få så mange af de sociale behov, man har, opfydt indenfor de rammer og vilkår, der nu engang er."

Ifølge Lars Østergaard er det vigtigt, at man fokuserer på de unges holdninger i kampen om at få vendt udviklingen i smitten, så man undgår et endnu værre scenarie.

Ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

Publiceret 24 October 2020 13:14