Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Overvej dette før du køber elbil

Hvor langt en elbil kan køre på en opladning kan være afgørende for nogle - men dog langt fra for alle.

Holder du igen med at købe en elbil, fordi du er bange for at løbe tør for batteri midt på motorvejen, så bør du læse med her.

FDM har nemlig målt, hvor langt hver elbil kan køre på en opladning. Og det viser sig, at der er stor forskel fra bil til bil.

Eksempelvis kan en Smart EQ Fortwo Cabrio 18 kWh køre 85 kilometer per opladning, mens en Tesla Model S Long Range 100 kWh kan køre 486 kilometer per opladning.

- Man skal bruge testen til at se, om den elbil man påtænker at købe, matcher ens kørselsbehov, siger Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør hos FDM og står bag testen.

- Og så er resultaterne med til at skabe lidt ro i sjælen hos dem, der kan være bekymrede for, om elbilen nu også kan køre så langt, som virksomhederne siger, fortsætter han.

Som billist vil du dog slet ikke opleve problemer med rækkevidden til hverdag, fordi de fleste ifølge FDM kun kører omkring 40 kilometer dagligt - og det kan elbilerne sagtens klare på en opladning.

Det er først ved højere hastighed og længere ture, udfordringerne opstår, og derfor er testen lavet ved konstant at køre 110 kilometer på motorvej.

Testens resultater kan derfor være relevante, hvis du jævnligt kører længere stræk.

Undersøg dog først, hvilke muligheder, du har for at oplade bilen.

Har du egen ladestander eller en offentlig tæt på din bolig eller arbejdsplads, så er elbilens rækkevidde mindre afgørende.

- Men hvis man bor i en lejlighed og ikke har egen oplader, så er det væsentlig at købe en bil med en lang rækkevidde, for så kan man nøjes med at lade den op 1-2 gange om ugen, siger han.

Skal du køre et længere stræk, end elbilen kan klare på en opladning, er det også vigtigt, at den kan lade hurtigt op.

- Testen er vigtig, men det er mindst lige så afgørende, hvor hurtigt bilen lader op igen, siger Martin Messer Thomsen fra foreningen Forenede Danske Elbilister.

Nogle elbiler kan lade 80 procent op på 20 minutter, mens andre kan gøre det på en time, forklarer han.

Kig derfor på bilens energieffektivitet - altså hvor langt den kører på en kilowatt-time.

- Jo mere energieffektiv bilen er, jo hurtigere er den til at lade op - og testen viser, at der her er ret stor forskel på elbilerne, siger han.

Men uanset hvad, så køb elbil efter dit behov.

- Der er ingen grund til at købe en elbil, der kan køre 400 kilometer på rækkevidden, hvis du aldrig kører mere end 20-30 kilometer om dagen og aldrig køre lange ture, siger han.

Du får meget for pengene ved at vælge Kia eller Hyundai-elbiler - de kører generelt langt på en opladning og er energieffektive. Det samme gælder en Tesla Model 3 med et lille batteri, der ydermere oplader hurtigt, vurderer Martin Messer Thomsen.

/ritzau fokus/

Publiceret 29 October 2020 09:40