Foto:

Foto: Mads Claus Rasmussen/ Ritzau/Scanpix

Rigspolitiet om aflivning af 15 millioner mink:

"Det er en meget stor operation"

Politiet mener, at mink-aflivningen i Nordjylland er klaret på en uge

Arbejdet med at aflive alle danske mink intensiveres.

Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse, hvor man fortæller, at Den Nationale Operative Stab er sat i spidsen for at styre det fælles myndighedsarbejde.

Politiet forventer, at aflivningen af minkene i det nedlukkede Nordjylland, hvor muteret virus er konstateret i besætningerne og nogle borgere, vil være gennemført inden udgangen af den kommende uge.

I alt skal 15 millioner danske mink aflives, og det er en stor og kompleks opgave, lyder det fra politiet, som også er opmærksom på de store konsekvenser, det har for minkavlerne, familierne og lokalområderne.

"Men hensynet til folkesundheden gør desværre nedslagningen nødvendig. Vi står i en national nødsituation, hvor vi risikerer virusmutationer, der kan svække kommende corona-vacciners effekt, og derfor sætter vi alt ind for at få løst opgaven," siger rigspolitichef Thorkild Fogde og fortsætter:

"Vi står i en situation, hvor store dele af Nordjylland er lukket ned, hvilket er til stor gene for mange borgere. Derfor er fokus lige nu på at få løst opgaven i Nordjylland så hurtigt som overhovedet muligt. Det vil kræve et tæt samarbejde med avlerne, og det er jeg sikker på, at vi kan få, for det er befolkningens og nordjydernes sundhed, der står på spil."

Der er tale om en omfattende logistisk opgave. Aflivningerne er allerede i fuld gang, og indtil nu er 1,6 millioner mink blevet aflivet.

"Der er rigtig mange involveret i den her operation. Lige fra Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Fødevarestyrelsen til forskellige private aktører Det er en meget stor operation, der spænder fra at lave aftaler med de enkelte minkavlere over at skaffe aflivningskasser, containere og værnemidler og til at få transporteret og bortskaffet de døde mink," siger Uffe Stormly, leder af National Operativ Stab.

På Sjælland og Fyn arbejdes der med at pelse de raske mink, man afliver.

En af de største udfordringer ved den omfattende aktion er at skaffe sig af med minkene. Derfor afsøger myndighederne i øjeblikket en række forskellige muligheder for at transportere og bortskaffe de døde mink. En af dem er at nedgrave aflivede mink, der ikke er smittede, i store gravede huller på blandt andet flere af Forsvarets områder.

dp

Publiceret 07 November 2020 10:01