Politiet vurderer, at omkring 1.000 mennesker deltog ved demonstrationen i Musikhusparken i Aarhus. Som det kan ses på billede, var det langt fra alle, der havde mundbind med.

Politiet vurderer, at omkring 1.000 mennesker deltog ved demonstrationen i Musikhusparken i Aarhus. Som det kan ses på billede, var det langt fra alle, der havde mundbind med. Foto: Øxenholt Foto.

Professor slår alarm:

Kan ende med at være en superspredningsbegivenhed

Omkring 1.000 mennesker var lørdag samlet til demonstration i Musikhusparken. Det var de færreste, der bar mundbind eller visir, og det er problematisk, lyder det fra professor

Af
Jonas Wrede Hansen

Østjyllands Politi vurderer ifølge JP Aarhus, at der var omkring 1.000 mennesker samlet lørdag i Musikhusparken, hvor flere politikere og repræsentanter for landbruget holdt taler i forbindelse med den store traktor-demonstration.

Kun et fåtal af de mange tilhørere havde dog medbragt mundbind eller visir, og det bekymrer Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

"Det er tydeligt, at folk ikke holder en meters afstand, og der er meget få der bærer mundbind. De er ganske vist udenfor. Men de kommer rejsende fra alle dele af landet, og det rummer alle ingredienser til en superspredningsbegivenhed. Der er formentlig også minkavlere imellem, så det er en rigtig uheldig cocktail af manglende forholdsregler," siger han til TV 2, efter mediet har vist billeder fra demonstrationerne i både Aarhus og København.

Han har ikke noget imod, at man demonstrerer under en pandemi, men han opfordrer til, at man holder afstand og bruger mundbind eller visir.

Ifølge Statens Serum Institut kan der gå op til to uger, fra man er smittet, til man får symptomer på coronavirus.

Raser over regeringens håndtering

Det var gruppen 'Folkestyret hylder Grundloven', som lørdag stod bag demonstrationen i Aarhus. Omkring 350 landmænd deltog med deres traktorer, hvor de med skilte udtrykte deres utilfredshed med regeringens håndtering af minksagen.

Det begyndte fra morgenstunden, hvor de mange traktorer strømmede til Aarhus fra nær og fjern for at køre hen til det første mødested, som var på havnen. Herefter kørte de ned mod Musikhusparken, hvor der blev afholdt flere taler. Blandt andre stod Alex Vanopslagh, politisk leder for Liberal Alliance, på talerstolen. Det samme gjorde Lars Boje Mathiesen, tidligere medlem af Aarhus Byråd og nuværende folketingsmedlem for Nye Borgerlige, og blandt de fremmødte stod folketingsmedlem Inger Støjberg (V).

Inger Støjberg (V) deltog også ved demonstrationen i Musikhusparken i Aarhus.

Inger Støjberg (V) deltog også ved demonstrationen i Musikhusparken i Aarhus. Foto: Øxenholt Foto.

Klokken 14 oplyste Østjyllands Politi på Twitter, at demonstrationen var ovre, og godt to timer senere kunne politiet meddele, at alle traktorer var ude af Aarhus.

"Så er alle traktorer ude af byen. Der har været lidt forstyrrelser af trafikken - 350 traktorer fylder i bybilledet - men alt er forløbet godt og roligt. Tak til alle deltagere, som har været gode til at følge politiets anvisninger både til, fra og under demonstrationen," lød det fra Østjyllands Politi på Twitter.

Publiceret 22 November 2020 09:56