Arkivfoto:

Arkivfoto: Casper Dalhoff /Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Tidligere direktør i boligforening fik 5,6 millioner kroner, da han blev fyret

En særlig dyr fyring af en boligdirektør fik Aarhus Kommunes tilsyn med boligforeninger til at kræve åbenhed om fratrædelsesaftaler

Af
JONAS HVID & ESBEN LARSEN MIKKELSEN

JP AARHUS

5,6 mio. kr.

Ud over pæne ord fra bestyrelsesformanden i en pressemeddelelse fik tidligere direktør for Brabrand Boligforening et klækkeligt beløb med sig, da bestyrelsen fyrede den dengang 66-årige Torben Overgaard i 2013.

Det viser boligforeningens regnskab for 2013, som JP Aarhus har fået indsigt i, og sagen fik i 2018 Aarhus Kommune til at kræve åbenhed om boligforeningernes fratrædelsesaftaler.

Det er et bemærkelsesværdigt stort beløb. Jeg kan ikke erindre, at det er set før i den offentlige sektor.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, kalder de 5,6 mio. kr. "et bemærkelsesværdigt stort beløb".

"Jeg kan ikke erindre, at det er set før i den offentlige sektor."

Ifølge Brabrand Boligforenings regnskab fik direktøren 1,55 mio. kr. i løn samt fri telefon og bil året op til fyringen. Det har ikke været muligt at se fratrædelsesaftalen, og hvor mange måneders løn den sikrede direktøren.

Professor: Unødvendigt

Ud fra beløbets størrelse vurderer Per Nikolaj Bukh, at direktøren må have fået "markant mere" end halvandet års løn i fratrædelse.

"Uanset om det er halvandet år eller mere, er det stadigvæk en meget lang fratrædelsesgodtgørelse, som det ikke burde være nødvendigt at tilbyde direktører i den slags virksomheder," siger professoren, der mener, at de almene boligforeninger kan sammenlignes med offentlige virksomheder.

Kommunen fører tilsyn med byens boligforeninger og indskærpede i 2018 over for alle boligforeninger, at udgifterne til, hvad deres direktører vil få i fratrædelse, hvis de bliver fyret, skal fremgå af årsregnskaberne.

Som tidligere beskrevet skred tilsynet bl.a. i 2017 ind over for Østjysk Bolig, da det mente, at den tidligere direktørs løn, som lå på knap 2 mio. kr. om året, var for høj.

Formand: Forkert kontrakt

Keld Albrechtsen, formand for Brabrand Boligforening, siger, at der set i bakspejlet ikke var lavet den rigtige kontrakt med Torben Overgaard. Han er tilfreds med, at sagen har ført til krav om åbne fratrædelsesaftaler.

"Det er for at skabe synlighed og gennemsigtighed omkring aflønningen og i forhold til fratrædelser. Boligforeninger er underlagt et tilsyn, fordi de får offentlig støtte, og det er også af hensyn til beboernes penge," siger Jørn Hedeby Nielsen, chefkonsulent i kommunens afdeling for alment byggeri.

I boligforeningens regnskab for 2013 står de 5,6 mio. kr. opgjort som en fratrædelsesgodtgørelse til den afgåede direktør. Torben Overgaard mener, at beløbet indeholder bl.a. løn i opsigelsesperioden, erstatning for uberettiget fyring og udgifter afsat til en aflyst reception. Han skammer sig ikke over beløbet og understreger, at det, han hentede hjem til boligforeningen, f.eks. via investeringer i indeksobligationer, langt oversteg hans lønudgifter.

"Hvis jeg var gået ud i en privat erhvervsvirksomhed, havde jeg måske tjent tre-fire gange så meget," siger han.

Publiceret 03 December 2020 08:26