Tidligere justitsminister Ole Espersen holder grundlovstale på Christiania i 2007.

Tidligere justitsminister Ole Espersen holder grundlovstale på Christiania i 2007. Foto: Lars Helsinghof Bæk/Ritzau Scanpix

Tidligere justitsminister, som PET advarede mod, er død

Tidligere justitsminister Ole Espersen (S) er sovet ind i en alder af 85.

Det fremgår af mindeord i Bornholms Tidende skrevet af den tidligere overborgmester i København, Frank Jensen (S).

Ole Espersen kom i Folketinget ved jordskredsvalget i 1973. Otte år senere, i januar 1981, udnævnte statsminister Anker Jørgensen ham til justitsminister, selvom PET frarådede det, fordi Ole Espersen havde mødt sovjetiske diplomater.

Tidligere statsminister Anker Jørgensen og Ole Espersen på Christiansborg i 1985.

Tidligere statsminister Anker Jørgensen og Ole Espersen på Christiansborg i 1985. Foto: Mik Eskestad/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

"Der var tale om et forsøg på at miskreditere mig fra nogen, som ikke brød sig om at få mig som minister," sagde Ole Espersen ved sin 80-års fødselsdag i 2014.

Som justitsminister stod Ole Espersen i spidsen for blandt andet lovgivning mod tv-overvågning i offentlige rum og en nedsættelse af straffen for berigelseskriminalitet, inden Socialdemokratiet i september 1982 måtte afgive regeringsmagten til Poul Schlüters (K) første regering.

Ole Espersen blev født i Nylars på Bornholm. Han var uddannet jurist og ansat i Justitsministeriet, inden han i 1971 blev professor i statsforvaltningsret ved Københavns Universitet.

Her vendte han senere tilbage som professor i folkeret, efter at hans tid som medlem af Folketinget i 1994 var afsluttet efter 21 år.

Det skriver Ritzau.

jr

Publiceret 05 December 2020 12:13