Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ottebenet mide elsker at leve i din seng: Dette skal du gøre, når du skifter sengetøj

Husk at svinge støvsugeren over madrassen, og undlad at bruge diverse rengøringsmidler, når du vil boligens husstøvmider til livs.

Du bruger mange timer på at gnide dig rundt i både hudskaller og et lille ottebenet dyr hver nat.

For ligesom du selv trives godt i en lun seng, så gælder det samme for husstøvmider, der er en af de hyppigste årsager til allergi i Danmark.

En del af husstøvmiderne kommer du til livs, når sengetøjet bliver vasket, men faktisk kan det ligeledes være en god idé at køre støvsugeren over madrassen, når du alligevel er i gang.

- Det er begrænset, hvor mange, der gør det, men man bør ty til det, hvis man har husstøvmideallergi, siger Grethe Elholm, der er forsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og har forsket i, hvordan folk får husstøvmideallergi.

- Husstøvmider lever af hudceller, og det er klart, at der er den største koncentration af dem i sengen, forsætter hun.

Årsagen til, at vi er særligt eksponeret for dem i sengen, er, at de søger derop, fordi der er lunt, en højere luftfugtighed samt masser af føde, og det er samtidig der, vi opholder flest timer med hovedet decideret nede i dem.

Men hvorfor så ikke blot nøjes med at vaske lagnet en gang i mellem, tænker du måske. Den går dog ikke, da husstøvmiderne er mikroskopiske og derfor har let ved at trænge igennem det.

Har du husstøvmideallergi er en tommelfingerregel blandt andet, at du bør støvsuge din madras, når du skifter sengetøj.

- Hvis man har allergi overfor husstøvmider, kan manglende rengøring føre til stoppet næse, kløe i øjnene og astmasymptomer, forklarer Betina Hjorth, der er husholdningsøkonom og rådgiver i Astma-Allergi Danmark.

Vågner du derfor sidst på natten eller først på morgenen med disse symptomer, bør du gå til lægen for at få undersøgt, om det skyldes allergi, anbefaler Betina Hjorth.

Inden du støvsuger madrassen, kan du med fordel pille mundstykket af støvsugeren, og støvsuge det med røret, så du ikke får hår og andet snavs op i sengen.

- Samtidig bør man have en rullemadras på omkring en halv centimeter på toppen, for så vil miderne kravle op på den, hvorefter den kan smides i vaskemaskinen, siger Betina Hjorth.

Har du har en topmadras på din seng, der er tykkere end det, må du nøjes med at støvsuge den og vaske betrækket.

Husstøvmider befinder sig dog ikke kun i og omkring din seng, men generelt i støvet indendørs og særligt på gulvet og andre overflader. Derfor er generel rengøring af hjemmet en fordel for at minimere eksponeringen for dem.

Du bør dog ikke suse ud for at købe alverdens rengøringsmidler til formålet.

- For at eliminere allergener, skal man ty til den gammeldags rengøring, hvor man støvsuger og vasker gulv og banker tæpper og møbler, tilføjer Grethe Elholm.

/ritzau fokus/

Publiceret 20 January 2021 10:53