Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Så nemt kan du holde kroppen i gang under coronaen

Skridttælleren slæber sig dårligt over 500 skridt, når både fritid og arbejdsdag tilbringes i hjemmet. Derfor bør flere videomøder konverteres til gåmøder, og du bør få pulsen op blot 12 minutter om dagen.

Under corona er mange job rykket hjem i privaten.

Fitnesscentre og holdmotion er lukket, og man er hverken tvunget til at cykle på job eller bevæge sig ned til kantine, printerrum, kaffeø eller mødelokaler.

Kort sagt: Man bevæger sig stort set ikke i løbet af en arbejdsdag - med mindre man aktivt tilvælger det. Og sådan har det snart været længe.

- Derfor er det vigtigere end normalt, at vi får afbrudt de stillesiddende perioder i løbet af arbejdsdagen, siger Pernille Breum Steen, der er kampagneansvarlig hos Bevæg dig for Livet, som hører under DIF og DGI.

De slår derfor på tromme for, at vi skal blive bedre til at snøre gåskoene, når vi alligevel holder Skypemøder.

På den måde får man nemlig nogle kilometer i benene, uden at det "stjæler" tid fra andet.

- Det er sværere at nå en masse motion, hvis man først begynder til fyraften, hvor man også har en masse andre pligter og måske er træt, siger Pernille Breum Steen.

De forhåndsaftalte virtuelle gåmøder har også den fordel, at der ligger en social forpligtelse bag.

Og forskning viser, at det er en vigtig byggesten, hvis man vil fastholdes i motionsvanerne.

- Med gåmøderne får man også lidt af den sociale forpligtelse, som lige nu mangler fra idrætsfællesskaberne og den organiserede idræt, siger Pernille Breum Steen.

Så tag et kig på ugens møder, og skriv tre af dem i kalenderen som "walk and talk".

Og tænk udstyr og rute igennem på forkant.

- Ellers bliver det let sådan noget, man dropper igen, fordi headsettet driller, eller fordi man ikke havde sit overtøj klar, tilføjer Pernille Breum Steen.

Det vil også være godt at supplere med noget højintens motion i løbet af arbejdsdagen, tilføjer Karen Søgaard, der er professor og forskningsleder i enheden Fysisk Aktivitet og Sundhed i Arbejdslivet på Syddansk Universitet.

- Gåmøderne er en rigtig god idé. Men hvis man for alvor vil øge sin forbrænding og vedligeholde sin kondition, skal der lidt mere til, siger hun.

Til gengæld er den gode nyhed, at bare én times højintens motion om ugen har markante effekter på kondital og helbred.

Så giv den gas i 12 minutter i frokostpausen hver dag eller 20 minutter hver anden dag.

Det vigtigste er bare, at du får pulsen op på cirka 140, hvor du taber pusten.

- Så det kan man selvsagt ikke gøre undervejs i et videomøde. Til gengæld kan man flette det ind på andre tidspunkter, siger Karen Søgaard.

Det kan være sjipning, sprællemands-hop, "skihop", squads, energisk dans eller lidt af det hele.

- Det kan også være let jog på stedet og sjipning med et imaginært sjippetov, hvis man ikke vil forlade stuen, siger Karen Søgaard.

/ritzau fokus/

Publiceret 21 January 2021 12:36