Finn Hørberg, der både er motorcyklist og bilist, har en gang været i asfalten på grund af pukkelbump.

Finn Hørberg, der både er motorcyklist og bilist, har en gang været i asfalten på grund af pukkelbump. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Motorcyklister i opråb:

 "Pukkelbump er livsfarlige"

Lokal motorcykelklub og MCTC Landsforeningen for Motorcyklister vil have Aarhus Kommune til at fjerne pukkelbump fra vejene

Af
Louise Nyvang Burmeister

Bump En knust tå og et bøjet ribben. Det var resultatet, da Finn Hørberg blev ramt af en førerløs motorcykel, der kom kurende direkte ind i ham.

Motorcyklisten var blevet smidt af sit køretøj, da han ville passere et pukkelbump, og cyklen ramte Finn Hørberg, der var på vej i modsatte retning, også på motorcykel.

"De er livsfarlige og uhyggelige at køre over som motorcyklist," siger Finn Hørberg, der stadig har mén og er chokeret efter uheldet, der fandt sted i april ved Gl. Laven mellem Aarhus og Silkeborg.

"Var jeg blevet ramt af motorcyklen et sekund før, så var jeg røget ind i en ung dame med barnevogn, der gik på fortovet. Det var så tæt på. Vi var ganske rystede," husker Finn Hørberg, der bor i Brabrand.

Netop i Brabrand er der for nylig sat pukkelbump op på Hovedgaden og på Engbakken. Derudover har kommunen valgt puklerne som fartdæmpende foranstaltning i fem andre byområder.

"Det er forfærdeligt. Jeg forstår ikke, at man sætter dem op nogen steder overhovedet," lyder det fra Finn Hørberg.

Motorcyklisten mener, at bumpene er alt for svære at køre henover på to hjul.

"Hvis man ikke rammer dem lige på, så får man først et spark til den ene side, og så til den anden side, og så bliver man simpelthen smidt af," siger Finn Hørberg, der så vidt muligt undgår veje med pukkelbump, men dukker de alligevel pludselig op, så kører han meget langsomt henover dem.

"Så kører jeg med 20 km/t henover. Så bliver bilisterne sure, og det skaber nogle dumme situationer."

Motorcyklisten Finn Hørberg forklarer, hvor svært det er at køre henover pukkelbump, hvis man er på to hjul.

Motorcyklisten Finn Hørberg forklarer, hvor svært det er at køre henover pukkelbump, hvis man er på to hjul. Foto: Louise Nyvang Burmeister

Også motorcykelklubben Chopper Club Aarhus, hvor Finn Hørberg er medlem, kender til flere, der har været i farlige situationer, når de har skullet passere puklerne.

"De er meget vanskelige at passere som motorcyklist. Det kan være livsfarligt, hvis man ikke rammer dem præcist, eller kan køre forbi," siger Hans Lydiksen.

Bør man ikke kunne køre forbi helt uden at ramme dem?

"Jo, i teorien, men det er ikke altid muligt i praksis. Hvis der for eksempel er lav sigtbarhed på grund af tåge, hvis man kører bag en bus og først ser dem sent, eller hvis der er fodgængere, så man ikke vil køre tæt på kantstenen," forklarer Hans Lydiksen.

MCTC Landsforeningen for Motorcyklister har også fået henvendelser om sagen og har nu sendt et brev til Aarhus Kommune, hvor foreningen gør opmærksom på de farlige situationer og opfordrer til, at bumpene fjernes helt.

"Det er mærkeligt at lave en løsning, der medfører så stor risiko. Man burde ikke lægge sådan nogle forhindringer på vejen. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det er med sne og is på dem," siger Lars Rulffs, der er formand for MCTC.

Politiet tester dem

Vejdirektoratet, der godkender vejbump i Danmark, oplyser, at det er standardprocedure, at man får politiet til at testkøre bump på motorcykel, inden disse godkendes.

At borgerne godt kan opleve problemer med bumpene, kan dog ikke afvises:

"Hvis man kommer skævt ind på dem, og det er vådt, så kan man muligvis godt falde. Men motorcykler kan køre mellem bumpene," siger Winnie Hansen, der er fagkoordinator ved Vejdirektoratet.

Hun kender ikke til andre tilfælde af klager fra motorcyklister over pukkelbump, men:

"Der er mig bekendt heller ikke så mange pukkelbump på vejene," siger Winnie Hansen.

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) har tidligere bedt sin forvaltning om en redegørelse om valget af pukkelbump. Denne skal efter ønske fra SF drøftes i Teknisk Udvalg onsdag.

Sagen Kort

I efteråret etablerede Aarhus Kommune pukkelbump i flere boligområder, efter at et flertal i Aarhus Byråd havde afsat en ramme på 15 millioner kroner til fartdæmpende foranstaltninger. Pukkelbump blev valgt på de strækninger, hvor der også kører busser. Lokalavisen Aarhus har kunnet fortælle om utilfredse borgere, som oplever støj og rystelser i deres huse, når større køretøjer passerer pukkelbumpene. En trafikforsker kalder puklerne for 'noget bras'.

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) stoppede i december alt arbejde med pukkelbump. Inden da kom de op i Tranbjerg, Solbjerg, Stavtrup, Hjortshøj, Sabro og delvist i Brabrand. Mens de stadig mangler fartdæmpning i Spørring og på Langenæs.

Rådmanden har efterspurgt erfaringer fra fællesrådene og vil i slutningen af januar træffe beslutning om, hvorvidt puklerne får lov at blive eller skal erstattes af en anden type vejbump.

Publiceret 27 January 2021 08:20