Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Pensionsfest i Folketinget: Så meget får de udbetalt, til de dør

Jobbet som folkevalgt kan være en særdeles god forretning og en lukrativ forsikring ud i alderdommen.

Det er nemlig ikke småpenge, der ligger og venter folketingsmedlemmer, som formår at sidde på taburetten i længere tid, og de seneste år er udgiften til folketingsmedlemmernes pension steget voldsom - faktisk med hele 25 procent, skriver B.T.

Sidste år blev der udbetalt samlet 76 millioner kroner i folketingspension og ministerpension, og det møder kritik hos nogle af folketingspolitikerne selv - blandt andre SFs gruppeformand, Jacob Mark:

"Det skal ikke være sådan, at politikere rager til sig, mens danskerne skal arbejde længere og længere for at kunne trække sig tilbage. Det er en kritik, jeg ofte oplever, og jeg kan faktisk godt forstå det. For vi politikere har nogle uhørte pensionsforhold og store skattefrie beløb," siger han til B.T.

Politikere, som har siddet mindst 20 år i Folketinget, kan se frem til 31.364 kroner i folketingspension om måneden frem til deres død. Det gælder eksempelvis Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl og inden længe også statsminister Mette Frederiksen.

Dertil kommer for Lars Løkkes vedkommende også en månedlig ministerpension på 24.956,75 kroner, hvilket bringer den samlede månedlige pension op over 56.000 kroner.

Derudover modtaget politikerens ægtefælle også et næsten lige så højt beløb i "ægtefællepension". Se alle satserne for politikere, som har været medlem af Folketinget helt eller delvist efter 1. januar 2000, her: Folketingspensionssatser

Noget kunne dog tyde på, at de gyldne pensionsforhold snart lakker mod enden.

Inden coronaen ramte, var der flertal i partierne for at fjerne de livslange pensioner mod til gengæld at hæve den faste månedsløn. Forhandlingerne gik dog i stå med pandemien, men skal formentlig snart genoptages, skriver B.T.

jn

Publiceret 22 February 2021 10:57