Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Bliv mere effektiv på arbejdet: Sådan lærer du at skimme og huske en tekst

Ved at være strategisk i din læsning bliver du mere effektiv, og samtidig giver du din hjerne det bedste fundament for at huske stoffet.

Øjnene flytter sig hastigt hen over de mange sider af den vigtige rapport, du skal have læst til i morgen.

Der er ikke tid til at læse i dybden, du skal bare have skimmet dig igennem og fundet de vigtigste passager.

Men hvordan gør du egentlig bedst det? Og kan du huske noget som helst af det, du har pløjet dig igennem bagefter?

Med nogle enkle redskaber kan du faktisk lettere finde det vigtige - og genkalde det igen senere.

Og så er du altså langt bedre stillet, når du skal diskutere den vigtige rapport dagen efter.

Selv om det måske lyder bagvendt, fordi du bare gerne vil i gang hurtigst muligt, så er det faktisk rigtig godt givet ud at gøre lidt forarbejde, før du kaster dig hovedkulds over teksten.

Det fortæller Theresa Schilhab, som er doktor i pædagogik, ph.d., neurobiolog og lektor på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

- Det er en god idé at orientere sig om en tekst på et overordnet niveau, inden man begynder at læse. Hvordan hænger den sammen, hvordan er rapporten struktureret? Så er man i gang med at lave en struktur på forhånd, som indprenter sig, og som hukommelsen kan bygge videre på, siger Theresa Schilhab og uddyber:

- Når man så skimmer en tekst, kan man hurtigt få et overblik. Det bruger man også, når man senere skal huske det. Så har man et billede af, hvad der venter, og hvad man skal kunne huske tilbage til, siger Theresa Schilhab.

Anja Thybo er partner i Uddannelseshuset, hvor hun er chefunderviser og kvalitetsansvarlig for kurser i hurtiglæsning. Og hun fortæller, at din første opgave er at beslutte, at du ikke skal forstå hele siden.

- Du skal lede efter nøgleord, støtteord og stemningsdannende ord. Du skal lægge vægten på de lange ord og sortere de korte ord fra som "du" og "jeg".

- Du kan bruge et hjælpemiddel som en kuglepen til at guide dig ned gennem teksten, for ellers går det ikke hurtigt nok, forklarer Anja Thybo.

Skimningen giver dig et rigtig godt overblik over teksten. Men de fleste af Anja Thybos kursister ender med at anvende en kombination af skimning og hurtiglæsning.

Ved hurtiglæsningen bruger du et papkort til at guide dig selv hurtigt ned gennem teksten.

Du læser hele tiden under papkortet, som du fører ned over siden. Og du tvinger dig selv til at læse lidt hurtigere, end du ellers ville. Samtidig kan du ikke springe tilbage i teksten, for den dækker papkortet.

- Når du skimmer, finder du ud af, hvad der er vigtigt, og hvad der er ligegyldigt. Og så ved du, hvor du skal sætte ind med dit papkort.

- Sammenlagt tager det ikke længere tid, men du har brugt dit krudt de rigtige steder, og hjernen har samtidig fået teksten to gange, siger Anja Thybo.

Og gentagelsen er en vigtig pointe.

- Meget faglæsning kræver gentagelse. Vi plejer at sige, at "én gang er ingen gang".

/ritzau fokus/

Publiceret 02 April 2021 08:52