Foto: Ritzau Scanpix

Farlig forårsrengøring

Sure klude og farlig kemi er typiske fejl i den daglige rengøring. Og det kan have både uhygiejniske og sundhedsskadelige konsekvenser.

Forårets snarlige kommen indbyder til et rent og skinnende hjem.

Men rengøringsmidler er altså ikke rosenvand, som Lars Münter, sekretariatschef fra Rådet for Bedre Hygiejne, bemærker.

Så inden du mikser en stor cocktail af rengøringsmidler og kører kluden gennem hele huset, er der tre klassiske fejl, du bør undgå.

1) Blander ting

Det første, du skal huske, er, at rengøringsmidler er lavet til at bruges og virke - alene.

Du må altså ikke blande flere forskellige. Eller bruge flere i træk, så de blander sig på overfladen eller i toilettet.

- Det kan få fatale udfald, hvis folk selv begynder at blande rengøringsmidler og opfinde procedurer, siger Louise Grønhøj, som er rengøringsekspert og indehaver af Basic Clean.

- Det er meget farligt at blande klor og syre, der kan udvikle sig syredampe, som ved indånding kan give vand i lungerne. Man kan faktisk drukne sig selv, hvis det går helt galt, siger hun.

Hun nævner som eksempel, at risikoen opstår, hvis man har en grim rand i toilettet og prøver at fjerne den med klor - og så med toiletrens.

Hos Kosmetik- og hygiejnebranchen fraråder de også, at du prøver at blande dine egne rengøringsmidler af ting fra køleskabet.

- Hvis du selv mikser dine rengøringsmidler af citronsyre, bagepulver eller eddike, risikerer du at lave blandinger, der ikke virker, som er farlige for din sundhed eller ødelægger dine møbler og inventar, siger teknisk og regulatorisk konsulent Anna Sass Andersen i en pressemeddelelse.

2) Bruger midler på forkerte materialer

En anden klassisk fejl er at bruge kemikalier på overflader og materialer, der ikke kan tåle dem.

- Der er ting i dit hjem, der ikke kan tåle noget meget basisk eller meget syreholdigt, fortæller Lars Münter fra Rådet fra Bedre Hygiejne og tilføjer:

- Generelt skal du læse på vejledningen på bagsiden af produktet.

Ellers risikerer du, at det fører til skader, supplerer Louise Grønhøj.

- Hvis du eksempelvis har en marmoroverflade og vil fjerne kalk, så kan du lave skade med syre. Marmor er nemlig kalkholdig, og derfor begynder du også at nedbryde materialet, siger Louise Grønhøj.

3) Den samme sure klud

Du behøver ikke meget kradse midler i hjemmet. Du kan komme langt med almindelig rengøring.

For at der bliver rent i dybden, kræver det bare, at du styrer uden om en almindelig faldgrube:

- Man skal ikke drøne rundt med den samme bakterieklud i hele huset. Den fugtige klud skal hele tiden vrides op i rent vaskevand, siger rengøringsekspert Louise Grønhøj.

/ritzau fokus/

Publiceret 05 April 2021 10:49