Se og Hør hænger uskyldig mand ud som Freyjas drabsmand: "Det er skrækkeligt"

Se og Hør har bragt et billede af en mand, som mediet påstår er Freyja Egilsdottirs drabsmand. Men det er ikke korrekt, kan Lokalavisen Aarhus afsløre

Artiklens øverste billede
Lørdag bragte Se og Hør en artikel med et billede af en mand, som mediet beskrev som Freyja Egilsdottirs drabsmand, men det viser sig, at manden på billedet er uskyldig. Foto: Camilla Kjærgaard Olesen

"Her dobbeltmorderen til en fødselsdag på Island i 2017."

Sådan lyder billedteksten i en artikel, som Se og Hør lørdag publicerede om den 51-årige mand, der er sigtet for i Malling at have dræbt og parteret Freyja Egilsdottir.

Det helt store problem er bare, at manden på billedet ikke er Freyja Egilsdottirs eksmand, som har erkendt drabet. Se og Hør hænger derimod en uskyldig mand ud, kan Lokalavisen Aarhus nu afsløre.

Manden, hvis navn vi af privatlivshensyn undlader at nævne, bor nemlig i Island og er en del af Freyja Egilsdottirs familie. Og han ligner ikke drabsmanden, som avisen har set til grundlovsforhøret i Retten i Aarhus samt på billeder.

Lokalavisen Aarhus har været i kontakt med kilder i Island samt den islandske familie for at få dette bekræftet.

"Det er ikke godt. Det der er min far," siger mandens chokerede datter, da hun bliver præsenteret for Se og Hør-artiklen.

Familien, som er meget påvirket efter drabet, ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere sagen yderligere, men Freyjas søster, Disa Maria Egilsdottir, oplyser, at familien nu vil tage kontakt til en advokat.

Falsk kilde?

Lokalavisen Aarhus kom på sporet af denne historie, da Se og Hør publicerede artiklen med et sløret billede, som redaktionen genkendte.

En ukendt person har nemlig kontaktet flere medier - heriblandt Lokalavisen Aarhus - med tilbud om at købe netop dette billede samt andre billeder, som personen påstår at have taget til en sommerfest i Island i 2017 - som Se og Hør skriver i artiklens billedtekst.

Billederne er rigtigt nok fra en sommerfest i Island, men ifølge avisens oplysninger blev festen afholdt i 2016. Dette bekræftes på Facebook, hvor et kvindeligt familiemedlem i august 2016 slog de tilbudte billeder op på sin Facebookvæg.

Personen, der vil sælge billederne, påstår i sin salgsmail at have haft et årelangt venskab med den drabssigtede, og at denne deltog i festen.

Navnet på denne person har Lokalavisen Aarhus forelagt familien, som aldrig har hørt navnet.

I Se og Hør-artiklen med rubrikken "Ven afslører uhyggelige detaljer om Freyja og eks-mandens forhold" citeres en anonym ven til drabsmanden. Denne anonyme ven påstår overfor Se og Hør, at han har rejst flere gange med den sigtede drabsmand, og at bruddet mellem Freyja og drabsmanden skyldtes, at hun fandt "særdeles ubehagelige ting" på hans computer.

Lokalavisen Aarhus har ihærdigt forsøgt at få et interview med manden, der har tilbudt billederne. Under mailkorrespondancen med manden påstår han at have solgt billeder til Se og Hør, og han oplyser også, at han er blevet interviewet af mediet. Det har ikke været muligt for Lokalavisen Aarhus at dobbelttjekke, at han er manden, der optræder i Se og Hørs artikel. 

"Det er jo skrækkeligt"

Niels Pinborg, ansvarshavende chefredaktør for Se og Hør, er ikke bekendt med, at mediet har bragt et forkert billede, før Lokalavisen Aarhus tager kontakt til ham. Han er noget chokeret og forklarer, at hans medarbejdere er blevet snydt.

"Havde vi vidst, at der ikke var tale om den drabssigtede, så havde vi selvfølgelig ikke bragt billedet, hverken maskeret eller umaskeret."

Hvorfor vidste I ikke det?

"Vi er blevet snydt. Han (manden, der har sendt billedet, red.) har med eller mod bedre vidende sendt os nogle billeder, som ikke var rigtige."

Så I har betalt penge for dem?

"Vi betaler gerne for billedmateriale, ja. Det er kutyme."

Men har I ikke et ansvar for at dobbelttjekke, at det er den rigtige mand, der er på billedet?

"Jo, det har vi"

Hvorfor er det så ikke sket?

"Men det kan du heller ikke udelukke, at det er. Der florerer jo meget billedmateriale i disse sager her, og vi ligger inde med andre billeder. Det, der er sket her, er, at der er en mand, som vi ikke har grund til at antage snyder, åbenbart har valgt at sende nogle billeder til os, som viser en forkert mand. Det er jo skrækkeligt. Vi gør, hvad vi kan for at tjekke, at det er den rigtige mand. Og vi gør, hvad vi kan for at tjekke, at den her mand har adgang til den information omkring billederne. Det har vi ikke været skarpe nok til, og det er nu engang sådan, at hvis man vil snyde os, så kan man snyde os."

Men hvad har I gjort her for at undersøge, om det var den rigtige mand?

"Jamen, vi taler med mange kilder i sådan et drabskompleks her."

Så I har, efter I modtog billederne, undersøgt og snakket med andre?

"Vi har talt med andre, og vi har forsøgt at undersøge, om det var den rigtige mand, men vi kan jo ikke sende de billeder i udbud, så længe der er navneforbud, så ville vi jo forbryde os mod det."

Men der er ikke navneforbud

"Nå, var der ikke det? Det har været vores opfattelse, og det er vi meget glade for, for det betyder, at vi har sløret manden, så han er uigenkendelig på billedet for en bredere kreds."

Hvad tænker du om, at der er en mand i Island, der kan se, at han optræder på et godt nok sløret billede, men alligevel optræder på et billede, hvor der i billedteksten står, at han er dobbeltmorder?

"Det er skrækkeligt, at han skal læse det, hvis han kan genkende sig selv. Jeg synes, at han skal ringe til mig med det samme, så vi kan få snakket om det her."

Hvad sker der i forhold til artiklen?

"Jamen billedet og artiklen er afmonteret lige nu, indtil vi ved, hvad der er op og ned."

Niels Pinborg ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt den anonyme ven i artiklen er den samme person, der har sendt billedet til Se og Hør. Han oplyser desuden, at sagen med svindleren bliver behandlet internt.

Læs også

Andre læser

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.