Landsbyklynge nomineret til landsbypris

Den årlige kamp om Region Midtjyllands Landsbypris er skudt i gang. Seks landsbyer her i blandt landsbyklyngen Herskind, Skivholme og Herskind Hede er indstillet til prisen på 150.000 kroner

Artiklens øverste billede
Landsbyprisen gik sidste år til Stauning i Ringkøbing-Skjern Kommune. Den blev overrakt til Ebba Lange Andersen fra den vestjyske landsby. Foto. Region Midtjylland

Udvikling frem for afvikling, visioner for fremtiden og evnen til at udnytte de kvaliteter, lokalområdet byder på. Sådan lyder fællestrækkene for de seks kandidater, der er blevet indstillet til 2021-udgaven af regionens landsbypris. Kandidaterne går nu videre til vurdering af et panel sammensat af fagfolk fra hele landet, hvorefter regionsrådet på den baggrund beslutter, hvem der løber med æren og de 150.000 kroner til videre udvikling, som følger med. Den beslutning træffer politikerne i løbet af foråret.

Blandt de nominerede er landsbyklyngen Herskind, Skivholme og Herskind Hede. Landsbysammenslutningen har et tæt samarbejde til gavn for alle tre byer, der samlet har oplevet en befolkningstilvækst de seneste 10 år på 28 pct.

Forsamlingshusene i Herskind og Skivholme er begge blevet renoveret og udgør byernes mødested og er udgangspunkt for et stærkt foreningsliv. Blandt andet levefællesskabet Hertha med udviklingshæmmede, som indgår i foreningslivet på lige fod med øvrige.

Landsbyklyngen har også en stor gruppe frivillige, der arbejder aktivt med at planlægge og skabe udvikling. Blandt andet arbejdes der med etablering af et seniorbofællesskab samt en motions- og motorik-sti i Herskind.

De øvrige nominerede er Serup, Lemming, Nisset, Ebstrup og Sejling i Silkeborg Kommune, Ebdrup i Syddjurs Kommune, Hald i Skive Kommune, Lindved i Hedensted Kommune, og Skals i Viborg Kommune.

"Landsbyprisen er vigtig, fordi den fejrer de lokalsamfund, der finder nye veje til at fastholde og udvikle de ting, der gør landdistrikterne til attraktive steder at bo for rigtig mange mennesker. Som politikere ønsker vi en bæredygtig region, hvor der er et godt samspil mellem land og by. Her har landsbyerne en vigtig rolle at spille, og det er årets seks kandidater alle gode eksempler på," siger formand for Udvalg for Regional Udvikling i Region Midtjylland, Jørgen Nørby (V).

Viden om bæredygtig udvikling

Kandidaterne bliver vurderet efter en række kriterier med udgangspunkt i den regionale udviklingsstrategi samt regionens strategi for bæredygtig udvikling af landdistrikterne.

Begge har FNs 17 verdensmål som strategisk ramme. Samtidig er regionen i gang med at udvikle et lærings- og udviklingsforløb med netop bæredygtig udvikling som hovedfokus. Forløbet tilbydes alle kandidater til landsbyprisen 2021.

"Vi tror at også helt små samfund spiller en rolle i forhold til at løse de globale udfordringer. Der er jo stor efterspørgsel i hele samfundet, når det kommer til viden om at gøre tingene mere bæredygtigt, og den efterspørgsel oplever vi også fra landdistrikterne. Regionen har nogle muligheder for i samarbejde med kommuner, LAG og de enkelte landsbyer at sikre, at vi får spredt den viden, der er tilgængelig. Det gør vi blandt andet med Landsbyprisen, men vi skal også gøre det i tiden mellem prisuddelingerne," siger næstformand for Udvalg for Regional Udvikling, Flemming Knudsen (S).

Læs også

Andre læser

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.