Restaurant Moment er årets grønne køkken

Nytænkningerne i restauranten i Feldballe honoreres i en af landets ældste spiseguider

Artiklens øverste billede
Foto: Lasse Lagoni

Feldballe Restaurant Moment ved Friland i Feldballe har det med at rage fornemme priser til sig i øjeblikket.

I slutningen af 2020 vandt køkkenchef Eigil Christensen prisen som årets kok uddelt af den nordiske spiseguide 360°, og nu har også Den Danske Spiseguide hæder til restauranten.

Moment er således udnævnt til Årets Grønne Menu/Køkken af spiseguiden, som er blevet udgivet siden 1978.

Den Danske Spiseguide formulerer motivationen for at udpege Restaurant Moment som Årets Grønne Menu/Køkken:

"Restauranter dedikeret bæredygtighed med vegetarisk fokus er krævende at drive på højt niveau. At skabe unikke vegetariske retter baseret på økologiske, lokale vilde samt egenproducerede råvarer er ikke så enkelt at præstere. Det lykkes til fulde hos Moment."

Dejlig anerkendelse

Den Danske Spiseguide er blandt Danmarks ældste madudgivelser, og det vækker stoltheden hos Rikke og Morten Storm Overgaard, der ejer Restaurant Moment.

"Vi er jo lidt nytænkende og eksperimenterende i det, vi laver, så vi er vildt glade for, at en af de ældste spiseguider har opdaget os. Det er dejligt at blive anerkendt i den guide," lyder det fra ejerparret.

Bliver i bevidstheden

Ligesom alle andre spisesteder i landet er der lige nu også lukket hos restauranten i Feldballe.

Rikke og Morten Storm Overgaard forsikrer, at Restaurant Moment nok skal klare sig igennem den nuværende nedlukning, selv om de ligesom alle andre håber på snarligt grønt lys for at åbne igen.

Af samme årsag er den aktuelle et velkomment skulderklap i en vanskelig tid.

"Alt er jo sat på stand by under nedlukningen, så vi har heller ikke kunnet se folk til forskellige arrangementer. Derfor er det rigtig rart, at der stadig bliver afviklet sådan nogle prisuddelinger, så vi stadig kan være i folks bevidsthed," konstaterer Rikke og Morten Storm Overgaard.

Fravælger take away

I forårets nedlukning forsøgte Restaurant Moment at lave take away. Det viste sig dog hurtigt at være en vanskelig opgave, da restaurantens koncept om bæredygtighed gennem egne og hyperlokale råvarer ikke fungerede som mad ud af huset.

"Vi har brugt meget energi og ressourcer gennem årene på at avancere som restaurant. Vi vil tabe meget af vores investering, hvis vi fyrer folk.

Blandt andet blev der brugt alt for meget emballage til de mange små retter, som restauranten er kendt for, og derfor har Restaurant Moment fravalgt take away i den nuværende nedlukning.

"Det er lettere at servere mange små retter for flere ad gangen, når der er gæster i restauranten, og det er en vanvittig mængde emballage, når der skal sendes 14-15 serveringer ud af huset. Vi blev enige om, at vi skulle gradbøje os for meget i forhold til vores koncept, så vi ville miste for meget af vores DNA," fortæller ejerne.

Avanceret investering

Derfor håber Rikke og Morten Storm Overgaard da også på, at det er et spørgsmål om kort tid, inden der igen er liv i restauranten, for selv om de er ganske fortrøstningsfulde for Moments fremtid, så vil de gerne kunne ramme opstarten efter nedlukningen i et godt tempo.

"Vi har brugt meget energi og ressourcer gennem årene på at avancere som restaurant. Derfor kan vi heller ikke bare lige sådan gå ud og afskedige folk, fordi det kræver meget oplæring at være hos os. Det er avanceret, og man skal vide meget. Vi vil tabe meget af vores investering, hvis vi fyrer folk. Politikerne har gjort det fint indtil videre og laer os ikke bare ligge og sejle vores egen sø, så vi sætter vores lid til, at der kommer nogle ok hjælpepakker og krydser fingre for, at vi snart er i gang igen," noterer Rikke og Morten Storm Overgaard. 

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen