Lokalplanforslag ved Egsmarklund: Afstemning på højdramatisk digitalt byrådsmøde ikke for politiske ignoranter

Det er svært at bevare overblikket på et digitalt byrådsmøde, når det på målstregen brænder på med at forstå konsekvenserne af en afgørelse

Artiklens øverste billede
Ole S. Hansen (S) kalder diskussionen om lokalplanforslaget principiel. "Det er vores opgave, som politikere at trække en streg af hensyn til naturen i forhold til økonomiske interesser. Det vil vi fortsat forfølge i denne sag." Foto: Lars Norman Thomsen

SYDDJURS Det er yderst krævende at afvikle et digitalt byrådsmøde, hvor hovedparten af byrådsmedlemmerne sidder hjemme på eget kontor foran deres bærbare computer, mens andre fra de store partier måske kan mødes 3-4 stykker for at sidde tæt på hinanden i samme lokale under byrådsmødet.

Kirstine Bille (SF) og Claus Wistoft (V) har et fælles syn på meget i lokalpolitik. Heriblandt holdningen til ikke udtage noget fra en lokalplan, før den bliver sendt i høring hos borgerne. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Der er ikke tid til at hente en kop kaffe i køkkenet, slå en streg eller skrælle et æble, hvis man vil bevare overblikket og følge med.

Det fik man set på sidste uges byrådsmøde, hvor et fuldtalligt byråd på 27 skulle nikke ja eller nej til at sende et lokalplanforslag i offentlig høring. Lokalplan 436 med Kommuneplantillæg 1 handler primært om at opføre et nyt boligområde ved Egsmarklund tæt på landsbyen Egsmark i udkanten af Ebeltoft. Forslaget er udarbejdet af Syddjurs Kommune i samarbejde med projektudvikler Michael Eberhard, partner i Fabulas Aps, som har firmaadresse i Risskov.

Lokalplanforlaget har allerede været ude i forhøring og dets historie er relativ lang, fordi det afventede en vedtagelse af Kommuneplan 2020-2032, som byrådet med stemmerne 25-2 vedtog i december 2020. De to var Enhedslistens Jesper Yde Knudsen og Alternativets Mette Foged, som slet ikke vil tillade byggeri på det 10 hektar store område, der er tale om, af hensyn til de naturmæssige interesser.

PUK-udvalget sagde nej

Mette Foged (Alternativet) : "Det er mit mål ikke at få en vedtaget lokalplanen, og jeg kommer umiddelbart heller ikke til at stemme for en mindre lokalplan på området. Så skal der i hvert fald ligge et meget mere seriøst beslutningsgrundlag bag, end det vi er blevet præsenteret for indtil videre". Foto: Syddjurs Kommune

Lokalplanen var inden byrådsmødet, helt efter bogen, til behandling i Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur (PUK) og Økonomiudvalget (ØK). I førstnævnte var der flertal for at sende lokalplanforslaget tilbage til Fabulas med en besked om at pille et delområde helt ud af planen, cirka en tredjedel, af hensyn til naturen, zoologi og biologi, hvis man nu skal vi sige det helt overordnet. En dagsorden Socialdemokratiet har været bannerfører for med Ole S. Hansen som spilfordeler.

Han fik i PUK-udvalget støtte af Morten Siig Henriksen (SF) og Michael Mikkelsen (løsgænger), mens Venstres tandempar, udvalgsformand Riber Hog Anthonsen og Else Marie Høegh stemte imod.

ØK sagde ja

I Økonomiudvalget anbefalede et mudret flertal derimod at sende det samlede lokalplanforlag i høring uden dikkedarer.

Borgmester Ole Bollesen (S) erkender sammen med 7/8 af den socialdemokratiske byrådsgruppe, at de begik en fodfejl ved stemme nej til at sende den samlede lokalplan i høring. Foto: Lars Norman Thomsen

For stemte: Venstres Claus Wistoft og Christoffer Pedersen samt Tommy Bøgehøj (C). Socialdemokraterne, gruppeformand Michael Stegger Jensen og borgmester Ole Bollesen, stemte disciplineret imod, mens tidligere borgmester Kirstine Bille (SF) og Radikale Venstres næsten-debutant, Heine Skovbak Iversen, begge stemte med bagdelen.

13-14 i byrådssalen

Dermed var spændingen intakt på selve byrådsmødet.

Her tog Ole S. Hansen teten ved, på vegne af Socialdemokratiet, at fremsætte et ændringsforslag gående på, at sende lokalplanforslaget tilbage til projektudvikler med henblik på at udtage et areal i forslaget helt i henhold til beslutningen i PUK-udvalget.

Det faldt imidlertid med snævrest mulige margin, fordi Alternativets Mette Foged til fleres overraskelse stemte sammen med Venstre (8 mandater), Tommy Bøgehøj (C) og SF (fire mandater).

Mette Foged, der ikke accepterer begrebet politisk taktik, vil hverken have en fuld eller modereret lokalplan i høring. Derfor undlod hun at stemme mere taktisk, som Jesper Yde Knudsen gjorde det ved at stemme for det næstmindste onde, Socialdemokratiets modererede forslag.

SFs benjamin Morten Siig Henriksen var tydeligvis pludselig 'blevet banket på plads' til at stemme imod det forslag, han 14 dage tidligere i PUK-udvalget havde stemt for.

Ikke overraskende, fordi gruppeformand og tidligere borgmester Kirstine Bille i hele sin politiske karriere har fægtet for det synspunkt, at man ikke skal pille noget ud af et lokalplanforslag, før det har været sendt i høring hos de berørte borgere. Et samlet lokalplanforslag skal kunne holde til at blive syretestet hos borgerne, før politikerne tager endelig stilling. Sådan er Kirstine Billes generelle opfattelse af de lokalpolitiske spilleregler for lokalplanforslag.

Her er hun helt på linje med sin efterfølger i borgmesterstolen, Venstres Claus Wistoft, som tillige også bekymrer sig meget om de signaler, der udgår fra byrådet til nuværende og kommende projektudviklere. som skal kunne regne med en Kommuneplan, der dog ikke er juridisk bindende på nogen måde.

Så ringede telefonen

Efter 'nedturen' for det socialdemokratiske ændringsforslag var turen kommet til at stemme om at sende det samlede lokalplanforslag i høring.

Så startede dramatikken for alvor, fordi der pludselig tegnede sig et billede af, at kun Venstres, Konservative og SF ville stemme for, ialt 13 mandater. Socialdemokratiet var derimod ikke til sinds at stemme for.

Det fik en synlig rystet Claus Wistoft til at bryde ind under afstemningen og forklare, at konsekvensen så ville være, at lokalplanforslaget helt faldt med de negative følger, at investorer, projektudviklere og andre med interesse for at investere penge i Syddjurs ville løbende skrigende bort. Tilliden hos pengemænd og stjerner in spe til, at politikerne ville leve op til, hvad de for en god måned siden havde sagt ja til ved at stemme for Kommuneplanen, ville være lig nul.

Claus Wistoft fik endog hul igennem på telefonen til Socialdemokratiets digitale grupperum, hvor borgmester Ole Bollesen havde svært ved at få ørenlyd. Wistoft overbeviste dog kun Jan Fischer til at stemme ja. De øvrige syv med borgmesteren i spidsen fastholdt deres nej og dermed helt at skrotte lokalplanforslaget.

Nu endte hele miseren med, at 18 stemte for at sende lokalplanforslaget i høring. Ni stemte imod, syv Socialdemokrater plus Mette Foged og Jesper Yde Knudsen.

Venstre løb en risiko

Socialdemokratiet har efterfølgende beklaget det skete og lagt sig fladt ned. Borgmester Ole Bollesen siger da også, at dramaet kun opstod, fordi man ikke sad sammen i byrådssalen:

"På et normalt byrådsmøde ville vi have taget en time out for at få afklaret sagen både mellem partierne og internt i partierne."

Borgmesteren sender imidlertid også en del af aben tilbage på Venstres skuldre:

"Jeg mener, at Venstre løb en meget stor risiko ved at stemme imod vores meget fornuftige kompromisforslag. Den senere afstemning kunne have resulteret i, at hele lokalplanforslaget var faldet. Det var hverken vi eller Venstre interesseret i." 

Det bliver svært

For projektudvikler Fabulas ser det på forhånd svært ud at få hele Lokalplan 436 med Kommuneplantillæg 1 vedtaget i byrådet, når det kommer tilbage efter fire ugers høring.

Der tegner sig i byrådet et flertal for det socialdemokratiske ændringsforslag, hvor et område pilles ud af lokalplanen, fordi 'musketérånden' i SF ikke ser ud til at holde hjem, hvad Kim Lykke Jensen stilfærdigt bemærkede for egen regning på byrådsmødet. Spørgsmålet er også, om Morten Siig Henriksen kan holde til en gang mere at vende rundt på en tallerken?

Projektudvikler Fabulas skal virkelig lægge sig i selen for at stå med mere end en light-udgave af den lokalplan, der ligger i høring, og så er spørgsmålet, om Fabulas vil acceptere dette eller helt springer i målet?

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.