Ny biskop i Helsingør Stift opvokset i Ebeltoft

Peter Birch er nok født i Randers, men faktisk levede han sin barn- og ungdom i Ebeltoft, hvor forældrene drev herretøjsbutik

Artiklens øverste billede
Peter Birch, 58, med barn- og ungdom i Ebeltoft og studentereksamen fra Grenaa Gymnasium, er netop tiltrådt som ny biskop i Helsingør Stift. Foto: Miklos Szabo

EBELTOFT Helsingør Stift kunne søndag 24. januar byde velkommen til sin nye biskop Peter Birch, der afløser Lise-Lotte Rebel.

De nye biskop har faktisk en fortid i Ebeltoft, hvor han voksede op. Han blev født i 1962 i Randers, men barn- og ungdommen foregik i den syddjurske købstad, hvor forældrene Lise og Verner Birch Petersen drev herretøjsbutikken i hjørneejendommen på Adelgade. Moderen døde i 2017, faderen et år efter.

Peter Birch har til andre medier fortalt, at forældrene ikke var hverken akademikere eller kirkelige, men alligevel fik teologien tag i sønnike Det var under sin konfirmationsforberedelse, at han blev fanget af både kirke og kristendom.

Den daværende sognepræst i Ebeltoft-Dråby-Handrup sogne, Erik Ågård, vækkede bl.a. inspirationen hos Peter Birch, der også var i erhvervspraktik i skoletiden hos den lokale sognepræst.

Tre år på Grenaa Gymnasium blev afsluttet med studentereksamen i 1981. Efter et sabbatår, der bl.a. blev brugt på en 3-måneders rundrejse i USA, begyndte han at læse teologi ved Københavns Universitet i 1982. Han besvarede i 1988 en prisopgave i den schweiziske teolog Karl Barths teologi (sølvmedalje) og tog herefter et semesters ophold i det daværende Vestberlin, inden han afsluttede studierne i København.

Biskop nummer 2 fra GG

Peter Birch er nu en af ti biskopper i Danmark. En af hans kolleger, Henrik Wigh-Poulsen, født 1959 og Cand.theol. i 1989 fra Aarhus Universitet, har også taget sin studentereksamen fra Grenaa Gymnasium.

Henrik Wigh Poulsen fik sin eksamen i 1979, så de to nuværende bispekolleger nåede altså at have et studieår sammen på Grenaa Gymnasium uden sikkert at støde på hinanden.

Henrik Wigh Poulsen, som har været biskop i Aarhus Stift siden 2015, levede sine ungdomsår i Vejlby og Aalsø sogne ved Grenaa, hvor hans far, provst P.K. Poulsen, havde præsteembede.

Henrik Wigh-Poulsen fungerede fra 1989 til 1997 som sognepræst i Lejrskov-Jordrup pastorat. Derefter var han blandt andet højskolelærer i Askov, tekstforfatter på et reklamebureau, leder af Grundtvig-Akademiet og senest før bispeembedet fungerede han som domprovst i Sankt Knuds Provsti i Odense.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.