'Randersmodellen': Patienter får et bedre forløb efter udskrivelse

Projektet er i første omgang iværksat på kommunale plejecentre

Artiklens øverste billede
Michael Tjørnild, ledende overlæge. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Sundhed Opfølgning, observation og samarbejde. Det er nøgleordene i 'Randersmodellen', et projekt, hvor Regionshospitalet Randers og Randers-, Norddjurs-, Syddjurs- og Favrskov Kommuner samarbejder om en bedre overgang fra hospital til kommunal pleje for patienter med hoftenær lårbensbrud.

"Projektet har kørt på tværs af hospitalets afdelinger og med kommunerne. Som en del af projektet har vi sammen udviklet 'Randersmodellen', hvor plejepersonalet i kommunerne skal observere patienten og støtte sig til nogle skemaer, hvor de kan se, hvordan de skal handle på afvigelser. Og så har vi lavet en åben telefonisk kontakt for hjemmesygeplejerskerne," siger Michael Tjørnild, ledende overlæge på Ortopædkirurgi, i en pressemeddelelse.

Det betyder, at hvis hjemmesygeplejerskerne omkring patienten oplever, at patienten udviser sygdomssymptomer som eksempelvis diarre, eller hvis patienten har smerter, kan hjemmesygeplejersken tage direkte kontakt til hospitalet og den afdeling, der har udskrevet patienten. Sammen med hospitalspersonalet kan de afklare tvivlsspørgsmål over telefonen, således at patienten i bedste fald undgår en tur til vagtlægen og genindlæggelse på hospitalet.

I 2019 blev kun 15 pct. af patienterne genindlagt inden for de første 30 dage, mod henholdsvis 16 og 17 pct. de to foregående år.

Patienten er vigtigst

Projektet har kørt i hele 2019 og 2020, og flere udviklingsprojekter er på vej.

"Vi er blevet inspireret af projektet, og vi ved, at vi kan blive endnu bedre. Vi har nogle ildsjæle, der virkelig har meldt sig ind i det her, og der er masser af gode ideer på tværs, som skal være med til at give patienten det bedste forløb," siger Michael Tjørnild.

Ind til videre er 'Randersmodellen' kun iværksat på kommunale plejecentre med døgnbemanding, men det er på sigt muligt at inkludere patienter, som bor i eget hjem og ikke får hjemmepleje.

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen