Ny roman har det hele

Grundfør-forfatter Niels-Ole Hørlyk er nu klar med sin tredje roman, som bringer os hele vejen fra Grundfør til Asien og tilbage igen

Artiklens øverste billede
Niels-Ole Hørlyks tredje skønlitterære roman 'Det Store Stille' er efterkommer til 'Gamle stier - nye veje' og 'Carlo - at finde vejen'. Privatfoto

Grundfør Jens Bek kan ikke se sig selv som landmand i Østjylland og har ringe lyst til at overtage slægtsgården i Grundfør. I stedet får han en uddannelse i regnskabsvæsen i Det Østasiatiske Kompagni og udsendes i 1920'erne til Østen. Desværre for Jens bliver han her opdaget med blod på tøjet og dømmes for mord. Han sendes i et siamesisk junglefængsel, som sætter dybe, psykiske spor.

Således ser forsiden på

Efter hjemkomsten til Danmark seks år senere hvirvles han ind i modstandskampen mod tyskerne, som besætter Danmark.

Scenen er hermed sat til Grundfør-forfatter Niels-Ole Hørlyks tredje skønlitterære roman 'Det Store Stille', som udkommer på Forlaget mellemgaard 21. februar. Tidligere har han stået bag 'Gamle stier - nye veje' og 'Carlo - at finde vejen'. Persongalleriet går igen i alle tre bøger, men den seneste er en selvstændig roman, der kan læses helt uafhængigt af de to andre.

Tidligere har Niels-Ole Hørlyk desuden været forfatter eller medforfatter på en række biologiske fagbøger.

Hvorfor al den skriveri?

"Helt banalt, så kan jeg simpelthen ikke lade være. Du kan vel kalde det en drift. Når jeg snakker med folk eller ser ting i naturen, så begynder min fantasi helt automatisk at lege videre," forklarer Niels-Ole Hørlyk, som afslører, at han allerede er i gang med sin næste roman.

Kræver grundig research

Niels-Ole Hørlyk er egentlig uddannet i biologi samt idræt fra Københavns Universitet, og han har arbejdet som gymnasielærer i Aarhus og på Færøerne. Derfor er det også fagbøger som genre, han mest har beskæftiget sig med - men det skønlitterære har længe luret i kulissen.

"Når jeg har siddet der med hovedet begravet i videnskabelige artikler, så har jeg tænkt: 'Når jeg engang får tid, så skal jeg skrive romaner, for så kan jeg jo bare sidde og kigge ud i luften og finde på'," siger Niels-Ole Hørlyk, før han griner af sin egen "dumhed":

"Men jeg er sandelig blevet klogere. Det kræver massevis af research at skrive romaner. Og jeg er meget grundig, når jeg researcher - det er jo nok videnskabsmanden i mig."

Blev skrevet i bumletog

Fordi 'Det Store Stille' går under betegnelsen 'fiktiv historie', så er der en række faktuelle historiske begivenheder, som naturligvis skal være korrekte. Romanen tager således udgangspunkt i historiske begivenheder, men er overvejende fiktiv.

Som en del af sin research har Niels-Ole Hørlyk blandt andet talt med en række ældre mennesker i Grundfør for at høre mere om livet under besættelsen, og han har været på timevis af "guidede" vandringsture i byen.

Det var dog på den anden side af kloden, den seneste roman tog sit udspring, fortæller Grundfør-forfatteren:

"Jens Bek er egentlig en bifigur i de to tidligere bøger, men min søn havde sagt, at Bek fortjente sin egen historie. Da vi så var på backpacking i Asien, besøgte vi Det Østasiatiske Kompagnis smukke, gamle bygning i Bangkok. Og så begyndte jeg faktisk at skrive med det samme på min iPhone, når vi kørte i bumletog på vores rejse. Da jeg havde læst op på historien, så kom bogen faktisk af sig selv."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.