Opgiver ikke kampen mod dødsliste

Hammel Fjernvarme har påpeget del fejl i beregninger i rapport fra KL der sætter det lokale forbrændingsanlæg på en dødsliste

Artiklens øverste billede

Fjernvarme og klima Bestyrelsen i Hammel Fjernvarme giver ikke op, efter at en undersøgelse betalt af Kommunernes Landsforening har slået fast, at Hammels forbrændingsanlæg skal lukkes i 2030.

Under et nyligt møde med Forsyningstilsynet har Hammel Fjernvarme endnu en gang gjort klart, at beregningerne bag rapporten efter bestyrelsens mening er forkerte.

"Vi gjorde endnu en gang opmærksom på, at Hammel Fjernvarme er en privat virksomhed og at ingen myndighed – ud over vores generalforsamling – har hjemmel til at lukke forbrændingsanlægget, så længe vi overholder myndighedernes miljøkrav. Af mere teknisk karakter gjorde vi opmærksom på flere af de fejlbehæftede beregningsforudsætninger," skriver Stig Andersen, formand for Hammel Fjernvarme i en informationsskrivelse, der er sendt til alle Hammel Fjernvarmes kunder.

Stig Andersen, formand for Hammel Fjernvarme, er stadig ikke enig i en rapport, der sætter forbrændingsanlægget i Hammel på en dødsliste. Arkivfoto

En del fejlantagelser

Her peger Hammel Fjernvarme blandt andet på, at Hammel Fjernvarmes forbrændingsanlæg er blandt de allermest effektive forbrændingsanlæg både driftsøkonomisk og hvad angår udnyttelse af energien i affaldet.

Derudover undrer man sig over, at der i rapporten er anvendt nogle generaliserede antagelser for beregning af restlevetid for anlægget.

"De afspejler ikke de faktiske forhold, idet Hammel Fjernvarme er levetidsforlænget i 2016 frem mod 2040," mener Stig Andersen.

I analysen er det angivet, at andelen af varme produceret på affald er 54%. I virkeligheden er den 73 %.

"Det betyder, at Hammel Fjernvarme i tilfælde af en tvangslukning skal bygge et meget stort varmeproduktionsanlæg til erstatning for den mistede kapacitet," lyder det videre.

Naturgas til gartnerierne

I rapporten peges på, at varmeproduktionen kan erstattes gennem Hammel Fjernvarmes transmissionsledning fra Hinnerup Fjernvarme eller med varmepumpe-kapacitet.

"Det er en fejlantagelse, idet Hinnerup Fjernvarme slet ikke har kapacitet nok til at forsyne Hammel. I givet fald vil det for gartnerierne medføre en omlægning til brug af naturgas med et betydeligt højere fossil CO2 emission til følge eller om muligt til varmepumper. I sidste ende er der risiko for, at det vil det påvirke gartneriernes konkurrenceevne."

Endeligt er transportomkostningerne betydeligt højere ved at køre affaldet til Aarhus end angivet i rapporten, hvilket vil give betydelige ekstraomkostninger for borgerne i Favrskov Kommune, påpeges det.

"Vi har opfordret Forsyningstilsynet til IKKE at godkende analysens resultater på det foreliggende grundlag," pointerer formanden for Hammel Fjernvarme.

Allieret næstformand

Og meget tyder på, at der bliver kigget på rapportens lødighed, da også KL's næstformand, Martin Damm, åbent har kritiseret regeringen og aftaleparterne. Det skriver Midtjyllands Avis.

Næstformanden mener, det er en forkert metode man har brugt for at fremkomme med dødslisten på de forbrændingsanlæg der skal lukkes inden 2030. Martin Damm er tilfældigvis også borgmester i Kalundborg Kommune. Kommunen er en del af ejerkredsen bag forbrændingsanlægget Argo i Roskilde, der også er blandt de anlæg ti på dødslisten. Han afviser dog en sammenhæng og understreger, at han udtaler sig som næstformand i KL.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.