Det fredede fyrtårn på historiske Hjelm er til salg

Freja Ejendomme A/S, et aktieselskab ejet af den danske stat, har fået i opdrag af Søfartsstyrelsen at sælge det fredede fyrtårn på den fascinerende lille ø i Kattegat

Artiklens øverste billede
Hjelm Fyr ligger på øens højeste punkt, 45 meter over havoverfladen. Foto: Freja Ejendomme

SALG Hjelm i Kattegat, ca. 10 km. sydøst for Ebeltoft, er en helt særegen perle i Syddjurs Kommune, som mange har kunnet beundre, hvis de har sejlet fra Ebeltoft-Odden, dengang færger var en fast del af farvandet. De færreste har gjort landgang på øen, der trods sin lidenhed har fyldt en del i Danmarkshistorien.

Hjelm Fyr med tilhørende bygninger og grundareal er sat til salg. Foto: Freja Ejendomme

Øen blev befæstet med hele tre borge i fordums dage, man producerede falske mønter i stor stil og drog på plyndringstogter langs de danske kyster. Det skete som en del af en strid om magten i Danmark. 

Øen er bedst kendt som tilholdssted for Stig Andersen Hvide - også kendt som Marsk Stig - og de fredløse i perioden 1290-1306. Marsk Stig byggede en borg på Hjelm og døde på øen i 1293.

Marsk Stig var marsk for kong Erik Klipping og en af de otte mænd, der blev dømt for mordet på kongen i Finderup Lade i 1286. 

Fyrtårnet til salg

Hjelm, med et samlet grundareal på cirka 63 kvadratmeter, er i privat eje – bortset fra et mindre areal omkring fyret. Ejerkredsen repræsenteres af Øen Hjelms Private Ejerlaug.

Netop det fredede fyrtårn med dertilhørende bygninger og grundareal på 17.950 m2, som består af flere matrikler, er nu til salg.

Fyrtårnet ligger på øens højeste punkt, Fyrbakken, med sine 45 meter over havets overflade.

Det er det statslige aktieselskab Freja Ejendomme, der har overtaget ejendommen fra Søfartsstyrelsen, og som i løbet af foråret sætter fyrtårnet til salg, kan man læse på Freja Ejendommes hjemmeside.

Freja Ejendomme erhverver ejendomme fra staten og regionerne ud fra en målsætning om at videresælge med størst mulig avance.

Freja Ejendomme sælger alt fra fyrtårne, fængsler og fredede byhuse til sygehuse, kaserner og større udviklingsarealer.

Selskabet har en professionel bestyrelse med baggrund i ejendomsbranchen og finanssektoren. Næstformand i bestyrelsen er den for tiden i medierne meget hypede Bo Rygaard, bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment, hvorunder FCK hører.

Opført i 1856

Det 18 meter høje Hjelm Fyr er opført 1856 efter tegninger af arkitekt N.S. Nebelong.

Fyret blev fuldautomatisk i 1969 og er fra 2004 drevet af et solcelleanlæg.

Den trelængede fyrbygning umiddelbart syd for tårnet blev revet ned i 2007.

For nuværende er der et maskinhus nær fyrtårnet, hvor der er placeret installationer til de tilhørende solceller. Solcellerne er den eneste energikilde på grunden, med undtagelse af en generator som står i generatorhuset, som også indeholder en olietank.

Maskinhuset indeholder også en lille afdeling til arbejdere som befinder sig på øen, med toilet, et lille køkken og et par små kamre med sovepladser. Endelig er der i forbindelse med maskinhuset en garage, hvor Søfartsstyrelsen har et køretøj og diverse redskaber til brug for vedligeholdelse af området omkring fyrtårnet.

Deklaration vedrørende den fortsatte drift af fyrtårnet, som Søfartsstyrelsen fortsat skal står for, er under udarbejdelse, meddeler Freja Ejendomme på sin hjemmeside.

Der er ikke oplyst en salgspris, fordi det forventes, at fyrtårnet skal sælges ved en såkaldt budrunde længere henne på foråret. En budrunde kaldes også for en licitation. 

I en budrunde opfordres køberne til at afgive et skriftligt og bindende bud – og så er det op til sælger at vælge imellem de indkomne bud. 

Der er allerede nu muligt for interesserede købere at lave en aftale om besigtigelse af fyrtårn og omgivelser ved at kontakte Per Kondrup, salgschef i Freja Ejendomme.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.