KOMMENTAR: Politik er at ville - men også at kunne tælle til 14

Artiklens øverste billede

Socialdemokratiets byrådsgruppe vil det så gerne, gøre en forskel i lokalpolitik, og respekt for det. Nogle gange mister partiet imidlertid fatningen i øverste etage og glemmer sit ansvar som borgmesterparti, som er større end de øvrige partiers.

Læs mere: Debat: Mindre støj - mere indhold - tak 

Sådan er det bare, og det er ikke til diskussion.

Læs mere: Lokalplanforslag ved Egsmarklund: Afstemning på højdramatisk digitalt byrådsmøde ikke for politiske ignoranter

Borgmesteren er hele byrådets formand, og ikke kun Socialdemokratiets førstemand.

Det kaotiske forløb, som sidste uges digitale byrådsmøde fik (det er beskrevet på side 4 i denne avis), kunne sagtens have været undgået.

Læs mere: Debat: Wistoft eller kaos 

På forhånd vidste alle, at Socialdemokratiets hardhitter i PUK-udvalget, Ole S. Hansen, ville stille et ændringsforslag til Økonomiudvalgets snævre flertalsindstilling angående det meget vidtgående lokalplanforslag med tilhørende kommuneplantillæg om området ved Egsmarklund.

Læs mere: Debat: Hvorfor er Socialdemokratiet så angste for at lytte til borgerne?

Hvis Socialdemokratiet havde gjort sit hjemmearbejde godt nok, ville gruppen også vide, hvordan muligheden for at få et politisk flertal i byrådssalen tegnede sig.

Byrådsgruppen på otte burde naturligvis have clearet med både Enhedslisten og Alternativet, hvordan de to partiers enlige medlemmer ville forholde sig til Socialdemokratiets ændringsforslag. Både Enhedslisten og Alternativet deltager i S-gruppemøderne, så det havde været meget lidt svært at få Alternativets Mette Foged til at fortælle, at hun ville fastholde, at lokalplanforslaget skulle pilles helt ud.

Derfor falder det tilbage på Socialdemokratiet selv, at flere fra gruppen bagefter sad og måbede over, at Mette Fogeds stemme blev tungen på vægtskålen.

Dårligt hjemmearbejde kort og godt.

Måske var det derfor, at lyset gik helt ud i øverste etage hos Socialdemokratiet - minus autentiske Jan Fischer - ved afstemningen om at sende det samlede lokalplanforslag i høring.

Partiets ordfører havde lige tilkendegivet, at man var parate til at acceptere en light-udgave af Lokalplanen og gerne så udvikling i området ved Egsmarklund.

Derfor kunne partiet naturligvis ikke stemme for helt at fjerne lokalplanforslaget med et pennestrøg.

Det har Ole S. Hansen også senere erkendt i et debatindlæg i denne avis (læs side 14).

Men debatten i byrådssalen om lokalplanforslaget rejser igen-igen flere principielle diskussioner:

1. Skal man sende en lokalplan i høring i sin fulde længde, selv om der er væsentlige dele i den, som ingen gang har på jord hos et flertal i byrådssalen? Når nu en udvikler har bedt om at få lavet lokalplanen, og der er nikket ja til, at Syddjurs Kommunes embedsværk skal brug mandtimer på opgaven?

2. Er et Kommuneplanforslag så lukket om sig selv på alle felter, at man ikke politisk bagefter har 'lov til at blive klogere?'

Et Kommuneplanforslag er ikke juridisk bindende, blev det gentaget igen og igen under den mest heftige debat af alle i Syddjurs Kommunes levetid: Opstilling af vindmøller på land.

Diskussionen bliver atter højaktuel i løbet af meget kort tid, når en række solcelleprojekter lander på byrådets bord. Mange naboer til projekterne er begyndt at riste runer, rasle med sabler og løbe byrådsmedlemmer på dørene med mulige og umulige argumenter. Man kan allerede se røgen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.