Nationalpark vil sprede trafikken

Flere mennesker vil ud i naturen og det belaster p-pladserne på de kendte steder. Nationalpark Mols Bjerge foreslår nye ture og p-pladser

Artiklens øverste billede
Kærlighed til naturen og lyst til at pase på den, vokser frem af at være i den, mener Birgitte Lamp. Foto: Martthias Juul Dahl

Nationalpark Rigtig mange mennesker søger ud i naturen på grund af Corona-pandemien, og det mærker de tydeligt i Nationalpark Mols Bjerge. Herfra lyder nu en opfordring til at søge oplevelser andre steder, end dem vi kender i forvejen. Det fortæller nationalparkchef Birgitte Lamp, Nationalpark Mols Bjerge, i en pressemeddelelse.

"Vi vil gerne slå et slag for, at vi danskere vover pelsen og finder nye steder og oplevelser. Lad os, i stedet for at den sædvanlige tur, tage på opdagelse et nyt sted. Det er skønt, vi gerne vil ud, også i den kolde tid, men vi har en tendens til at søge derhen, hvor vi plejer. Så farer vi i hvert fald ikke vild, og vi ved, hvad vi får, men der er bare så meget mere," siger nationalparkchefen.

Lad os passe på naturen

Når vi spreder os, får vi roligere naturoplevelser, der ikke er præget af heftig trafik og parkeringsproblemer, og det er samtidig en hjælp til de mennesker, der bor de allermest befærdede steder.

"Vi danskere er generelt ret gode til at opføre os ordentligt, og det er super godt, at vi bliver på stierne, tager affald med os hjem og ikke løber efter eller fodrer naturplejedyr. Hvis vi også kan være mere nysgerrige og opsøge nye steder, så har vi altså løst nogle trafikale problemer og lettet presset lidt på dem, der bor tæt på de meget populære steder," siger Birgitte Lamp.

Presset er også digitalt

Den øgede trafik i naturen er visuelt meget tydelig, men den ses også på de danske nationalparkers hjemmesider.

"Ud over alle de mennesker, der er ude på den anden side af ruden, konstaterer vi også, at rigtig mange finder vores hjemmeside, nationalparkmolsbjerge.dk. Trafikken er er dobbelt op i forhold til sidste vinter. Det oplever alle nationalparkerne i Danmark - og vi håber da, at naturinteressen holder niveau, også efter Corona," siger nationalparkchefen.

Natur- og mølleby

En af de ture, som nationalparken, nævner er en knap så kendt gåtur, der starter fra Mols Motocrossbane på Mols Bjergevej 8, 8400 Ebeltoft. Her er mulighed for at parkere ved banen og følge det sidste stykke af Mols Bjerge-stiens Kalø-etape til Femmøller By. Turen snor sig ind over Den Danske Naturfonds nyerhvervede arealer ved Basballe - gennem et meget kuperet terræn, inden stien ender i Femøller. Herfra kan man gå op gennem Femmøller By og nyde møllebygninger og –damme. Ca. 4 km.

Slotsruin fra nyt sted

Er man mere til Hestehave og Ringelmose Skov ved Kalø, kan man parkere ved Kalø Hovedgård, Grenåvej 14 ved Karlsladen – og undgå p-pladsen ved Kalø Slotsruin. Kryds over vejen og gå efter skiltet til Jagtslottet. Tag her den lange lige vej ned mod kysten. Det giver en smuk tur gennem Ringelmose Skov. Der er selvfølgelig lidt længere, hvis man gerne vil til Kalø Slotsruin, men til gengæld kan man opleve både Besøgscenter Karlsladen og Jagtslottet.

Fra Ebeltoft Færgehavn

På samme måde kan Ebeltoft Færgehavn benyttes, hvis man vil gå en tur på Ahl Hage – og undervejs måske studere de mange kite-surfere, der bruger kysten her. Man går mod Vindmøllerne og videre ad stranden forbi klinterne, hvor man kan være heldig at finde fossiler, inden man kommer til Ahl Hage-stien, opmærket med gule pletter. Eller gå den anden vej, mod Øer, ad stranden hen langs de nyetablerede folde med fårene. Når man når frem til slusen, kan man gå til højre ud til vandet igen og gå en tur på Syddjurs Kommunes eneste strand med klitter.

Ørnbjerg Mølle

Der er idyllisk ved Ørnbjerg Mølle - en oase med klukkende vand hen over møllehjulet og mulighed for at spise madpakke under tag i et fint udstillingsrum. Grundet trafik anbefales dog at parkere oppe ved Røndevej (rute 21) på den store p-plads og følge den gulprikkede rute ned gennem de fine kuperede overdrev, langs den gamle hulvej med de krogede bøge og den primitive lejrplads, inden man når frem til møllen.

Endelig er Mols Bjerge-stiens Bjergetape på 20 km en fantastisk og velafmærket tur gennem Danmarks fineste istidslandskab. Stien tiltrækker mange vandrere, og de fleste vælger at starte fra p-pladsen ved Femmøller Efterskole. Da det er en rundtur, kan man dog lige så godt starte ved en af de andre store p-pladser, stien går forbi. Det kan være p-pladsen ved kirken i Agri eller Agri Bavnehøjvej 5A, 8420 Knebel, eller Daalerne ved p-pladsen på Lyngevej, i Knebel og eller ved Porskær Stenhus på Porskærvej, alle steder 8410 Knebel.

Brug applikationen 'Nationalpark Mols Bjerge', der giver mange forslag til ture i nationalparken med tekst om, hvad man oplever. Appen er offline, så den virker, selvom der ikke er mobilforbindelse. Derfor betaler man heller ikke for roaming.

gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.