Dømt for at forsøge at angribe Rasmus Paludan med kniv

To mænd er dømt skyldig og ikendt fængselsstraffe efter knivangreb mod Rasmus Paludan i Digterparken

Artiklens øverste billede
Politiet behandler den 53-årige mand efter at have skudt ham i benet.

To mænd på 53 og 41 år er mandag ved Retten i Aarhus dømt for henholdsvis forsøg på grov vold og medvirken til forsøg på grov vold under en Stram Kurs-demonstration i Digterparken i Åbyhøj den 5. juni 2020. 

Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Den 53-årige mand er blevet dømt skyldig i forsøg på grov vold og for overtrædelse af knivloven ved med en kniv i hånden at løbe om bag politiets afspærringer og frem mod Rasmus Paludan, der dog hurtigt blev bragt i sikkerhed.

Den 53-årige er desuden dømt for trusler mod de tilstedeværende polititjenestemænd, der råbte ham an og affyrede varselsskud. Da den 53-årige mand ikke efterkom politiets ordrer, afgav en betjent skud, der ramte manden i benet.

"Der var i sagen rejst tiltale for drabsforsøg, da det er anklagemyndighedens opfattelse, at det var de dømtes hensigt at dræbe forurettede. Retten har set det anderledes og vurderet, at hensigten var at stikke og skade forurettede, men ikke at slå ham ihjel," siger specialanklager Jesper Rubow.

Den 53-årige mand, der er libanesisk statsborger, har siden 6. juni siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling. Han blev mandag eftermiddag idømt en behandlingsdom på en psykiatrisk afdeling samt efterfølgende udvisning af landet med indrejseforbud i 12 år.

Den anden tiltalte i sagen, en 41-årig mand, blev idømt et år og tre måneders fængsel for medvirken til overfaldsforsøget og for overtrædelse af knivloven, idet retten fandt det bevist, at han havde instrueret og opfordret den 53-årige mand til at gå til angreb på den 39-årige partileder.

Anklagemyndigheden har under retssagen ført beviser for, at den 41-årige mand både op til, under og umiddelbart efter demonstrationen den 5. juni udviste stor interesse for Rasmus Paludan, og det er blevet afdækket, at den 41-årige den 5. juni om morgenen mødtes med den 53-årige mand, der umiddelbart efter blev set med en kniv i hånden, ligesom de to flere gange havde telefonisk kontakt umiddelbart inden overfaldsforsøget.

Den 53-årige mand har desuden forklaret, at den 41-årige foreslog ham, at han skulle være gerningsmanden, idet han var psykisk syg og derfor ikke ville blive straffet.

"Jeg er afgjort tilfreds med, at retten var enig med anklagemyndigheden i, at begge var strafferetligt ansvarlige for knivoverfaldet," siger Jesper Rubow.

Den 41-årige udbad sig betænkningstid i forhold til, om han vil anke dommen. Den 53-årige ankede ved domsafsigelsen med påstand om, at han ikke skulle udvises.

ddp

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.