Museumsdrama i Aarhus - Hellere kold luft end varm luft

Ugens op- og nedture i Aarhus

Artiklens øverste billede
Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser

Optur

Farlig faglighed

Den Gamle By er unik. Det står endnu engang klart efter et interview i Berlingske. Avisen var rejst hele vejen til Aarhus for at spørge direktør Thomas Bloch Ravn, hvorvidt museet var klar til at lade den omdiskuterede multikunstner Jim Lyngvild formidle historien. Nationalmuseet, Koldinghus og Kronborg har haft Lyngvild på plakaten. Nej, fastslog Bloch Ravn. Det blev artiklens vinkel, at døren til Den Gamle By var lukket for Jim Lyngvild, og det sendte museumsdirektøren ud i et sandt stormvejr. Landets vel nok mest folkelige museum var pludselig blevet elitær, fordi man ikke så samme fidus som andre. Den Gamle By er unik, netop fordi man indædt forsvarer museets faglighed og troværdighed og formår at formidle på en levende og engagerende måde. Det er en nødvendig strategi, der holder – også når en kendis er taget af programmet. 

Teams bag tremmer

Den, der åbner døren til skolen, lukker døren til fængslet, skrev Les Misérables-forfatter Victor Hugo. Helt sikkert uden tanke for den lettelse, det må føles for børn, forældre og arbejdsgivere, at de mindste nu omsider er tilbage i klasselokalet. Det er både tiltrængt og herligt. Men den lille genåbning må ikke få os til at glemme de andre børn og unge, der stadig er isolerede fra skolen og det sociale fællesskab, som er afgørende i de formende år.

Nedtur

Vandet er stift

Politiet har mere end rigeligt at gøre med at jage folk, fæ og barnevogne væk fra let frosne søer, vige og havne. Nok er vandet stift, men ikke sikker til færdsel, lyder det fra ordensmagten. Åbenbart forgæves, for ingen gider makke ret. Men vi lever også i en tid, hvor hverken borgere eller magthavere lytter til myndighederne. Det vil kun hjælpe, hvis Mor Mette lægger makrelmadden fra sig, udsætter vinduespudsningen til vi igen har plusgrader og i alt for korte sætninger beordrer os væk. Fra isen. Først da vil vi klappe skøjterne sammen og helt uden at skamme os sige noget i retning af: "Tak Mette, fordi du passer på os i en kold tid."

Hul i byen

Den ellers visionære plan om at overdække banegraven bliver ikke til noget. For på Christiansborg tør man ikke risikere, at elektrificeringen af jernbanenettet i Jylland blive forsinket af banegravsprojektet. Overdækningen har vakt kritik. Noget af den har været på automatniveau. Men Aarhus står tilbage med et fortsat uskønt åbent ar, der skærer sig gennem byen, og som kun er til nytte for togtrafikken og til gene for alle andre. En overdækning kunne ellers skabe unikke muligheder og et enestående nyt kvarter i Aarhus, grønt eller ej. Men igen kom der et tog i vejen for udviklingen. Brandærgerligt.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.