Isen er IKKE sikker endnu 

Det kan være med livet som indsats, at bevæge sig ud på isen. Hold øje med skiltene, der fortæller om isen er tyk nok til at bære

Artiklens øverste billede
Smuk udsigt fra Søsporten i Skanderborg. Her som andre steder ved Skanderborg Sø har flere været nede for at se, om isen kunne bære. Men isen er ikke tyk nok endnu til at være sikker, og det er ikke bare livsfarligt, at færdes på isen. Du kan også blive sigtet for at overtræde Ordensbekendtgørelsen, advarer Sydøstjyllands Politi. Foto: Grethe Bo Madsen

istid Det kan være utroligt fristende at afprøve evnerne til at gå på vandet, nu hvor vandet endelig er stift. Men det kan være med livet som indsats. Isen er nemlig langt fra tyk nok endnu til, at det er sikkert at færdes på den, og det iskolde vand kan være livstruende.

Det er der flere, der ikke har respekt for, og derfor troppede en af UgeBladets læsere, Bent Lorentsen, op på redaktionen, og råbte vagt i gevær. Fra sin bolig har han nemlig frit udsyn over Skanderborg Sø, og her kan han se, at såvel unge som gamle gambler med deres liv. 

Isen ser ens ud, men den kan være tyve cm. tyk et sted og lige ved siden af kun to-tre cm. tyk, og du kan ikke se forskel.

"Det gør ondt at se, for isen er ikke tyk nok til at bære, og der er mange våger. Nogle af dem kan endda ses fra land," fortæller han og forklarer, at vågerne typisk opstår, der hvor der er understrøm. Den forhindrer isen i at blive lige så tyk som resten af islaget, og derfor er vågerne farlige.

"De yngste kan vel undskyldes med, at de ikke har oplevet vores søer med is over flere dage, men deres forældre bør gribe ind og fortælle, hvor farlige og lumsk isen kan være," lyder det fra Bent Lorentzen, der opfordrer til at bruge den sunde fornuft.

Politiet advarer: "Decideret farligt" 

Og det er Sydøstjyllands Politi fuldstændig enige i. Her har man de seneste dage gentagne gange været ude og kalde folk ind fra de tilfrosne søer. For isen er stadig ikke tyk nok til at være sikker.

"Det er decideret farligt at gå ud på isen, når der ikke er skiltet med, at den er sikker. Vi er meget opmærksomme på problemet og fraråder på det kraftigste folk at gøre det. Gør man det alligevel kan det give en sigtelse for at overtræde Ordensbekendtgørelsen," oplyser politikommissær Martin Frandsen.

Også på Skanderborg Kommunes hjemmeside kan man læse, at isen stadig ikke er sikker. Når der er frostvejr over en længere periode, holder kommunen øje med isens tykkelse udvalgte steder, blandt andet ved Næsset og Byparken i Skanderborg, ved Knudhule i Ry og ved Skovby Mosegaard i Galten.

Og først når isen er over 13 cm. tyk, er det sikkert at færdes på den. Når det er tilfældet, sætter kommunen skilte op med teksten: "Isen er over 13 cm tyk og er åben for færdsel på eget ansvar."

Isen på Skanderborg Sø ser dybfrossen ud, men er kun 7-9 cm. tyk og nogle steder meget tyndere. Foto: Michael Wulff

Måler isens tykkelse hver anden dag

"Vi måler hver anden dag, men isen er ikke tyk nok endnu. Knudsø er normalt en af dem, vi frigiver, men den fryser slet ikke til endnu. Der, hvor vi har set både børn og voksne gå ud på isen, er Mossø, Ry Bådehavn og Skanderborg Sø, men ingen af de steder, er isen tyk nok endnu til, at det er sikkert at gå ud på isen," understreger entreprenørchef Jens-Erik Dengsøe, der gør opmærksom på, at der både vil være skiltet og markeret med pæle, i hvilket område, det er sikkert at færdes, når isen er målt til at være tyk nok.

"Det er meget vovet, at gå ud på isen. Mossø, især mod Alken, er meget dyb nogle steder, og der er understrøm, der gør isen usikker. Ved Fuldbro Mølle er der strømhvirvler. Isen. Isen ser ens ud, men den kan være tyve cm. et sted og lige ved siden af kun to-tre cm. tyk, og du kan ikke se forskel," forklarer entreprenørchefen og gentager, at det er yderst risikabelt at gå ud på isen.

"Vi er blevet kimet ned af politiet, om vi ikke kunne sætte skilte op med, at isen ikke er sikker. Det har vi gjort flere steder nu. Vi har blandt andet fået en melding om nogle børn, der hoppede på isen og fik den til at bølge. Ja, så er den altså overhovedet ikke sikker."

Skovby Mosegaard er klar

Der er dog et sted i kommunen, hvor isen nu er frigivet. det er ved Skovby Mosegård i Galten. Her er isen ifølge entreprenørchefen 13,5 cm. tyk.

"Og så kigger vi på søen i Sølund ud til Vestergade. Den kan snart frigives ved, tror vi. Men vi frigiver først, når vi er helt sikre."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.