Er der en ildsprudlende drage på spil om natten?

Nej, det er skinnefræseren, der fjerner små revner i skinnerne

Artiklens øverste billede
Til Banedanmark Presse. High Sped Grinder i natten i København

transport Blandt de forskellige slibetog, der er med til at holde skinnerne i god form, er skinnefræseren den, der oftest er på besøg i landet. Fræsetoget fjerner en stor del af de revner, der opstår på kørekanten af jernbaneskinnerne, inden revnerne når at vokse sig store, og nu gælder det strækningen mellem Skanderborg i Østjylland og Kibæk i Vestjylland.

Fræsehjulet på skinnefræseren kan fræse over en millimeter af skinnen pr. passage. Når den fræser revnerne væk, så reduceres risikoen for skinnebrud, der kan opstå, når der opstår kraftige trækspændinger i skinnerne om vinteren. Dermed forlænges skinnernes levetid.

"Normalt vil toget behøve én-tre passager for at fjerne en revne i skinnen, så skinnefræseren kører frem og tilbage samme sted, indtil revnen er væk. På en nats arbejde kan skinnefræseren fræse op til tre ton jern af skinnerne, og herefter bliver jernet kontrolleret, sorteret og bearbejdet, inden det bliver genanvendt," siger Pernille Skovrup, vedligeholdelsesleder i Banedanmark i en pressemeddelelse.

Revnerne, der er på kørekanten af skinnerne, bliver fundet ved de særlige kørsler med måletoget. Det besøger jernbanen om foråret, og med hvirvelstrøm finder det revnerne i skinnernes overflade, mens det med ultralyd finder de indre revner i skinnerne.

Fræsetoget er knap 44 meter langt og vejer 155 ton med fræsespånerne. Det har to fræsehjul og et slibehjul i hver side. Togets kørehastighed er max 70 km/t på danske skinner. Når det fræser skinnerne, kører det meget langsomt - helt ned til 600 meter i timen.

Kører om natten

Fræsetoget kører om natten for at genere togdriften mindst muligt. Om dagen bliver det renset og klargjort.

"I fremtiden skal der køre langt flere tog på skinnerne, og derfor er det vigtigt med en effektiv vedligeholdelsesindsats, som skal udføres samtidig med, at trafikken forstyrres mindst muligt. Blandt andet derfor kører de forskellige specialtog fortrinsvis om natten," siger Pernille Skovrup.

Det støjer kun moderat, når fræsetoget arbejder, mens klargøringen kan give støjgener for naboer, der bor tæt ved togets standplads.

Skinnefræseren kommer gennem Skanderborg Kommune i flere omgange på strækningerne Skanderborg-Laven (12.-13. februar), Aarhus-Skanderborg (16.-17. februar), Skanderborg-Hedensted (23.-26. februar) og Skanderborg Horsens (1.-3. marts).

bo

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.