Randersmodellen giver håb for ældre borgere på plejecentrene med hoftenær lårbensbrud

Regionshospitalet Randers og Randers, Norddjurs, Syddjurs og Favrskov Kommuner samarbejder om en bedre overgang fra hospital til kommunal pleje for patienter med hoftenær lårbensbrud

Artiklens øverste billede
Michael Tjørnild, ledende overlæge, Ortopædkirurgisk Afdeling, har store forventninger til, at 'Randersmodellen' med fordel kan anvendes på flere områder. Foto: Helle Brandstrup Larsen

SAMARBEJDE Hvis du har været så uheldig, at du har fået et brud på din hofte, er alt håb om en god fremtid ikke opgivet.

Gennem de sidste to år har hospitalspersonale fra Regionshospitalet Randers og kommunalt plejepersonale fra kommunerne Syddjurs, Norddjurs, Favrskov og Randers arbejdet sammen med patienter med hoftenært lårbensbrud og deres pårørende i et projekt, der skal styrke overgangen fra hospital til kommunale plejecentre ved at højne overlevelsesprocenten og mindske antallet af genindlæggelser for patienter med hoftenært lårbensbrud.

"Projektet har kørt på tværs af hospitalets afdelinger og med kommunerne. Som en del af projektet har vi sammen udviklet 'Randersmodellen', hvor plejepersonalet i kommunerne skal observere patienten og støtte sig til nogle skemaer, hvor de kan se, hvordan de skal handle på afvigelser. Og så har vi lavet en åben telefonisk kontakt for hjemmesygeplejerskerne," forklarer Michael Tjørnild, ledende overlæge på Ortopædkirurgi i en pressemeddelelse.

Det betyder, at hvis hjemmesygeplejerskerne i Syddjurs Kommune for eksempel oplever, at patienten udviser sygdomssymptomer som eksempelvis diarre, eller hvis patienten har smerter, kan hjemmesygeplejersken tage direkte kontakt til hospitalet og den afdeling, der har udskrevet patienten. Sammen med hospitalspersonalet kan de afklare tvivlsspørgsmål over telefonen, således at patienten i bedste fald undgår en tur til vagtlægen og genindlæggelse på hospitalet.

Inspiration til samarbejde

Projektet er opstået som en del af det nationale Lærings- og Kvalitetsteam (LKT) for hoftenære lårbensbrud, og 'Randersmodellen' er bare en ud af flere LKT-indsatser i Randersklyngen.

Et hoftenært lårbensbrud er farligt for ældre patienter, så et godt samarbejde med kommunerne er en forudsætning for, at sådan et projekt lykkes. Vi kan se, at vi i forløbet har nedsat genindlæggelse og fået hurtigere mobilisering af patienten, forklarer Michael Tjørnild.

I 2019 blev kun 15 procent af patienterne genindlagt inden for de første 30 dage, mod henholdsvis 16 og 17 procent de to foregående år. Overlevelsesprocenten inden for de første 30 dage var i 2019 på 92 procent, mod 92 og 90 procent de to foregående år.

Tallene for 2020 er ikke endeligt opgjort endnu.

Kun på plejecentre

Projektet har kørt i hele 2019 og 2020, og flere udviklingsprojekter er på vej.

Ind til videre er 'Randersmodellen' kun iværksat på kommunale plejecentre med døgnbemanding, men det er på sigt muligt at inkludere patienter, som bor i eget hjem og ikke får hjemmepleje.

Fra Regionshospitalet Randers har afdelingerne Ortopædkirurgisk, Operation og Intensiv, Medicinsk Afdeling, Akutafdelingen, Kirurgisk Fællesafdeling og Stabens Kvalitetsenhed deltaget i projektet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.