Vil grave stor bunker fri og lave unik stadion-attraktion

Aarhus Fremad har fået en spændende idé om at omdanne en koldkrigsbunker til en integreret del af Riisvangen Stadion

Artiklens øverste billede
Der er et godt view ud over Riisvangen fra toppen af bunkeren. Foto: Danni Paulsen

Det historiske vingesus kan allerede mærkes helt ind i fodboldsjælen, når man drager til kamp på Rissvangen Stadion - hjemsted for Aarhus Fremad.

Men 2. divisions-klubben har spændende planer om at omfavne historien endnu mere.

På højen i det ene hjørne af stadion ud mod Bethesdavej stikker to runde betonsøjler op af jorden. Under dem - i jorden - befinder sig to store kuppelformede beskyttelsesrum forbundet af en lille gang.

Fodboldklubben har aldrig gjort meget andet end konstatere, at betonsøjlerne var der, men da en person fra kommunen gjorde opmærksom på, hvad der var under, begyndte de kreative idéer at blomstre.

"Om det skal være bar, galleri, spillested eller noget helt andet, ved vi ikke endnu. Det vigtigste er, at det kan inddrages og bruges på kampdage," siger klubdirektør Lars Kruse, som har kastet den helt ukonkrete og unikke idé med at udnytte bunkeren ud i plenum på de sociale medier.

"Vi tænker hele tiden på, hvordan vi kan optimere Riisvangen Stadion bedst muligt i Fremad-ånd, og nu må vi se, hvad der sker. Der er mange muligheder, men det er også det muliges kunst. Nu håber vi, at nogen vil være med til at løfte idéen samme med os, så vi kan komme i mål med noget," siger han.

Bunkeren ligger bag speakertårnet/måltavlen. Foto: Danni Paulsen

Glas og terrasse

To ting synes dog at stå ret klart for klubben. Bunkeren skal delvist graves fri, hvorefter noget af betonen ud mod banen skal brydes ned, så man eventuelt kan sætte et stort glasparti i kuplerne.

"Og så er den helt våde drøm at lave en terrasse ud for dem, så man kan stå deroppe og se ud over banen. Der er en fed udsigt derfra."

"Det skal i hvert fald være tilgængeligt og bruges til noget sjovt for alle. Det er ikke i Fremads ånd at lave VIP-lounge eller lignende, men måske kan det laves sådan, at det også kan lejes ud til mødelokaler, udstillinger, undervisning eller lignende i hverdagene."

Ifølge Lars Kruse er bunkeren ikke "særlig lækker" lige nu, men til gengæld er den stor. Omkring 100 kvadratmeter i alt, vurderer han. 

"Det er et stort projekt, og jeg synes, det er en megasjov idé. Det kan da ikke blive mere Fremadsk end at lave en ældgammel bunker om til en fælles oplevelse på stadion," konstaterer Lars Kruse.

Fra efterkrigstiden

Direktøren er ikke leveringsdygtig i historier om bunkeren, men det er til gengæld Mikkel Maesen, historie-studerende på Aarhus Universitet og glødende Fremad-fan.

Han vurderer, at bunkeren, der i folkemunde kaldes en koldkrigsbunker, er bygget i slutningen af 1940'erne efter 2. verdenskrig.

"Det er meget interessant, at man har lagt en ved en idrætspark. Det er efter min overbevisning det eneste sted, man har placeret en i forbindelse med en idrætspark i Danmark. Men det har måske noget at gøre med, at tyskerne havde tropper stationeret på Riisvangen under 2. verdenskrig," forklarer Mikkel Maesen.

Ifølge ham havde tyskerne luftkanoner placeret på stadion, så man kunne skyde engelske fly ned, hvis det blev nødvendigt. Da tyskerne forlod idrætsanlægget i 1945 var det stærkt medtaget efter soldaternes ophold, fortæller Mikkel Maesen.

"Og det er nok i den forbindelse, at man kunne anlægge bunkeren, fordi man havde gang i en større ombygning. Det er i hvert fald helt klart danskere, der har bygget den."

Klubben er nu i dialog med kommunen og skal først og fremmest finde ud af, om man kan få lov til at gøre noget ved bunkeren, før planer kan konkretiseres, og det hårde arbejde påbegyndes.

"Men jeg tænker da, at atomtruslen efterhånden er så lav, at det er okay, at vi bruger den til noget andet," griner Fremad-direktør Lars Kruse, som er fast besluttet på at føre den unikke stadion-idé ud i livet.

I baggrunden kan man ane den anden betonsøjle. Foto: Danni Paulsen
Indgangen til bunkeren ligger godt gemt. Foto: Danni Paulsen

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.