Debat: Jeg er bekymret for mit barns hverdag

Artiklens øverste billede

DEBAT Til Børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune: Jeg tilhører den gruppe af bekymrede forældre, der har fulgt med i sagen om eventuelle lukninger af daginstitutioner i Norddjurs Kommune. Jeg har selv et barn i en af institutionerne, og jeg er bekymret. Jeg er bekymret af rigtig mange årsager; først og fremmest så bliver jeg bekymret for mit barns hverdag, trivsel og udvikling. Når man læser ens barns institution forslået sparet væk, så bliver man nervøs og trækker straks i kamptrøjen. Men når frustrationerne har fået luft, så letter tågen og jeg oplever, at jeg kan se klart igen- og får øje på en endnu større bekymring.

Vi er som forældre i alle dele af kommunen holdt som gidsel i en alt for tidlig og useriøs kamp om vælgerne i et valgår. Vi har set lokalpolitikere melde ud i aviser, høringssvar og på sociale medier, at de gerne vil ”redde” den ene institution efter den anden. Det betyder, at partier allerede inden mødet i Børne- og ungdomsudvalget, nærmest har besluttet hvilket scenarie, man ønsker at følge. Måske det er derfor, der er så påfaldende stille fra Mølleskolen, som ellers er kendt for at kæmpe en brav kamp, når det kommer til lukninger af institutioner og kampen om at holde liv i deres lokalsamfund. Er ilden allerede brændt ud hos dem? Har det lokale samfund mistet tilliden til politikerne? Eller endnu værre har de helt mistet troen på basale kerneydelser i sin kommune? Et helt lokalsamfund syd fra Grenaa har altså fravalgt kommunens eget skoletilbud til fordel for nabokommunens.

Det er ikke første gang, at vi som forældre i Norddjurs skal kæmpe for børnenes hverdag. Seneste har der været en kamp mellem Ørum og Glesborg Skole. Det var en kamp der kom i kølvandet og som mulig konsekvens af, at overbygningen på Ørum Skole lukkede år tidligere. En evig usikkerhed om en stabil og tryg skolegang for ens børn.

Der sker noget dramatisk i en børnefamilie, når man ikke har tillid til, at kommunen kan levere de nære velfærdsydelser som skole og børnehave. Man begynder at kigger på sin økonomi, overvejer privatskoler, overvejer transporttid, kigger på liggetider og salgspriser blandt ejendomme i området, kigger efter andre jobs, og holder det hele op imod sine børns fremtid. Indtil videre har værdier, som naturen, alsidigheden, kulturtilbud og sammenhæng i hverdagen vundet. Men det er kun et spørgsmål om tid før vores landkommune Norddjurs hægter sine egen landdistrikter af udviklingen.

Hvordan skal vi som forældre være gode ambassadører for vores kommune, når vi gang på gang bliver svigtet i det som kommunen markedsfører sig på; ”Rig på muligheder”. Bliver den gode markedsføringsindsats om at få flere tilflytter til, ikke sat skakmat, når man i regionale medier igen og igen kan læse om truede pasningstilbud? Ville du turde satse alt og flytte herud med din familie?

Kan vi så ikke, en gang for alle blive enige om, at man skal stoppe snakken om at lukke børnehaver og skoler, hvad enten de ligger i et lokalområde eller har en særlig profil. Snakken og den evige usikkerhed gavner ikke børnetallet i en kommune, der selv mener, at de har et pasningstilbud der passer til alle. I så fald havde man ikke forslået at lukke kommunens eneste profilbørnehave. Hvis vi ikke skal have denne snak om faldende børnetal og tage denne kamp igen til næste budget, så skal I som politikere turde satse på de familier, der i forvejen elsker kommunen, og alle de muligheder den giver os.

Når vi kan tale om nem hverdag, udviklende læringsmiljøer, tryghed i hverdagen, stabil og solid skolegang, så er VI er den bedste markedsføring I kan få. I som politikere må da have størst interesse i at vinde vores tillid- og det gør man ikke på denne måde. Vi vil så gerne vores kommune, og vi kan se så mange muligheder i den, og det er jeg sikker på, at I som politikere også kan. Desværre mærker man det som borger ikke helt.

Med respekt for handicaprådet, så undres jeg over, at det er det råd, der skal komme med høringssvar. Derfor har jeg et konkret forslag, så vi kan komme lokale slåskampe og sognepolitik til livs samt udvikle i et trygt og sikkert familieliv i HELE kommunen. Vi skal også bidrage til jobtryghed for de mange pædagoger, der er ansat.

Kunne det tænkes, at det var en fordel at oprette et slags Børneråd i kommunen. Et fælles sted, hvor der er faglige kompetencer, pædagogisk indsigt, forældrerepræsentanter og børn mødes og som politikerne kan rådføre sig med. Skab et rum og mulighed for at drøfte kvaliteten og fagligheden af og i vores institutioner- og rådfør jer med det i de svære beslutninger. Kig til de andre udvalg, hvor der er nedsat flere råd, der kan bidrage med deres ekspertise viden. Skab et solidt og troværdig institutionstilbud for vores børn, så de ikke ender med at se tilbage på en kommune, som ikke troede på dem.

Jeg vil håbe, at I tør satse på dem, der allerede bor her, for vi kan så pokkers godt lide det her, men I gør det ikke nemt for os, at få en hverdag til at fungere.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.